Vés al contingut principal

Cent-cinquanta organismes reben el "segell de referència" a la transparència informativa

10 maig 2022
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Més d'un centenar d'ajuntaments, onze consells comarcals i tres diputacions van rebre ahir el Segell Infoparticipa, guardó que ha esdevingut, en paraules del rector de la UAB, Javier Lafuente, el distintiu "de referència" en matèria de "bones pràctiques en l'àmbit de la transparència en l'administració local". Els segells van ser lliurats en un acte institucional al Rectorat de la UAB. Aquesta novena edició ha estat la primera en què els distintius s'han pogut entregar en un acte presencial i sense limitació d'aforament des de l'esclat de la pandèmia de COVID-19.

Lliurament del Segell Infoparticipa

Els guardons s'atorguen a partir dels resultats de l'anàlisi dels webs institucionals que realitza el grup Comunicaió Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. Lafuente va felicitar el grup i el consell avaluador que decideix els premis per la gran tasca realitzada tot afegint que "aquest projecte, sorgit de la recerca, reflecteix el compromís que ha de tenir la nostra universitat amb l'entorn" i és "un exemple modèlic de col·laboració entre universitats i governs locals".

Per la seva banda, el director de ComSET, Armand Balsebre, va qualificar el lliurament anual del Segell Infoparticipa com una "diada de la transparència" i va comentar els resultats de l'avaluació realitzada enguany pel grup de recerca, que detecta una progressió positiva respecte les darreres edicions gràcies, entre altres dades, al fet que quinze ajuntaments més reben enguany el distintiu. Balsebre va destacar a més el resultats obtinguts pels consistoris encapçalats per alcaldesses: "la correlació positiva entre empoderament de la dona i transparència mereix ser subratllat i objecte d'homenatge".

En l'acte, que va ser conduït per la periodista Núria de José Gomar, l'expert Miguel Ángel Blanes, autor d'una obra sobre la transparència informativa en les administracions públiques fruit de la seva recerca, va pronunciar la conferència "De la transparència formal a la real". Blanes va lloar el Segell Infoparticipa per ser "una iniciativa única" arreu de l'Estat i va advertir als representants de les administracions que rebre el distintiu implica "una gran responsabilitat" ja que "no és un estat sinó un procés", quelcom que s'ha d'actualitzar constantment. Per la seva banda, el director general de Dades Obertes, Transparència i Col·laboració, Albert Cañigueral, va detallar les accions de la Generalitat per aprofundir en el govern obert, procés en què el Govern compta amb "l'acompanyament del món local". Cañigueral va animar els alcaldes i alcaldesses presents a "seguir aquest camí on ens trobarem tots plegats".

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Pau, justícia i institucions sòlides
  • Ciutats i comunitats sostenibles

Dins de