Vés al contingut principal

Els webs de 150 administracions catalanes reben el Segell Infoparticipa

04 maig 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un total de 136 ajuntaments, onze consells comarcals i tres diputacions de Catalunya han rebut el Segell Infoparticipa, un guardó atorgat pel grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la UAB com a reconeixement a la transparència informativa dels webs de les institucions.

Web del Mapa Infoparticipa

És ja la novena vegada que s'avaluen els webs municipals, la setena onada pel que fa als consells comarcals i la sisena en el cas de les diputacions. A partir dels 52 indicadors establerts pel ComSET, basats en la Llei de Transparència del 2013, s'atorga el Segell Infoparticipa als ajuntaments que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població (per exemple: en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s'exigeix un 95% d'indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s'atorga a partir del 75% d'indicadors positius). Pel que fa als consells comarcals i les diputacions, s'atorga el Segell Infoparticipa a les institucions que assoleixen un mínim d'un 85% d'indicadors positius, independentment de la població.

Dels 136 ajuntaments -un 14% del total de Catalunya- que reben enguany el Segell Infoparticipa, 43 han obtingut un 100% d'indicadors positius (l'any passat, van ser-ne 39). D'aquests, Esplugues de Llobregat és l'únic municipi que ha obtingut el 100% a les nou edicions organitzades fins ara. Susqueda, amb 99 habitants, es converteix en el primer municipi distingit amb menys de cent habitants. I, com a les darreres edicions, es detecta que els consistoris encapçalats per dones obtenen millors resultats: un 34% d'ajuntaments distingits estan presidits per una alcaldessa, un percentatge més gran que el del total de municipis de Catalunya amb dones al capdavant (23%) i, a més, cinc punts per sobre de la xifra assolida a l'edició anterior. Les alcaldesses, per tant, obtenen proporcionalment millors resultats de transparència.

En el cas dels consells comarcals, onze d'ells obtenen el Segell Infoparticipa, la mateixa xifra que l'any passat: l'Alt Penedès, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Berguedà, el Gironès, el Moianès, el Montsià, Osona, el Tarragonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Tres d'ells, el Baix Ebre, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental, assoleixen un 100% d'indicadors positius. Quant a les diputacions, reben el Segell Infoparticipa les mateixes que el van obtenir a les quatre edicions anteriors: Barcelona i Girona, amb un 100% de resultats positius, i Tarragona, amb un 88%.

Els resultats d'enguany milloren respecte a l'edició anterior gràcies al fet que quinze ajuntaments més que l'any passat obtindran el reconeixement. L'evolució és lenta però positiva des de la primera edició dels guardons -s'ha passat, al llarg dels anys, del 4 al 14% de municipis distingits-, es confirma la major transparència dels consistoris encapçalats per dones i es continuen detectant problemes en la irregularitat de l'actualització de continguts, el disseny dels menús i en la dificultat de comprensió de les informacions.

Criteris d'avaluació

El Mapa Infoparticipa és una eina impulsada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB l'any 2012, en analitzar la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans, per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L'any 2013, el LPCCP va plantejar l'atorgament del Segell Infoparticipa i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l'equip, que està integrat per membres de l'associació catalana i de la federació de municipis, de l'oficina antifrau, del col·legi de periodistes, de l'Associació de Comunicació Pública i del món acadèmic. L'any 2020, el LPCCP es va fusionar amb el grup de recerca Publiràdio per formar el nou grup Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET), responsable del Mapa Infoparticipa.

Els indicadors que utilitza el ComSET per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a les següents qüestions bàsiques:

  • Qui són els representants polítics
  • Com gestionen els recursos col·lectius
  • Com gestionen els recursos econòmics
  • Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius
  • Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana

Els resultats de l'anàlisi s'introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMap, amb el percentatge que ha assolit cada web i la seva traducció en una tonalitat que, d'acord amb “l'infòmetre”, és de color blanc si no s'ha arribat al 25%, de color groc si està per damunt però no s'arriba al 50%, de color verd clar si se supera el 50% però no s'arriba al 75%, i de color verd fosc si la puntuació és superior al 75%. A partir d'aquests resultats, el consell certificador del Segell Infoparticipa decideix atorgar les distincions.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Pau, justícia i institucions sòlides
  • Ciutats i comunitats sostenibles

Dins de