Celebrem en un acte la cloenda del primer torn del Campus Ítaca
La Sala d’Actes del Rectorat i l’Aula Magna de la Facultat de Dret van ser l’escenari dels dos actes de cloenda del primer torn del Campus Ítaca 2025. En aquests hi van participar 150 joves, acompanyats/des de les seves famílies, monitors/es, així com representants dels instituts i ajuntaments dels municipis implicats.
,0.jpg)
El passat dijous 3 de juliol es van celebrar els actes de cloenda del primer torn de la vint-i-dosena edició del programa socioeducatiu Campus Ítaca, un programa dut a terme per la Fundació Autònoma Solidària (FAS), amb la col·laboració de la Facultat de Ciències de l’Educació i el suport del Consell Comarcal del Vallès Occidental, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
150 joves de municipis pròxims a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i participants del Campus Ítaca d’enguany hi van participar com a tancament d’aquests 7 dies que han passat a la UAB per tal de conèixer què s’estudia i investiga a la UAB d’una manera molt pràctica i engrescadora.
Un dels actes va tenir lloc a la Sala d’Actes del Rectorat, on Esther Zapater, secretària general de la UAB, va donar la benvinguda als assistents. A la taula, la van acompanyar Joan Galiano, de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona; Sara Esshali, estudiant de la UAB i ex-participant del Campus Ítaca 2019; i Jordi Prat, director de la FAS.
D’altra banda, l’Aula Magna de la Facultat de Dret va acollir l’altre acte, on es va comptar amb la presència de José Luis Muñoz, vicerector de Formació i Innovació Docent de la UAB; Xavier Garcés, president CCVO; Nàdia Fernández, exparticipant del Campus Ítaca 2021 i estudiant de la UAB; i Àlex Márquez, coordinador del Campus.
Al llarg dels actes, els joves van tenir l’oportunitat de presentar els resultats dels projectes en què han estat treballant aquests dies, vinculats a diferents àmbits de coneixement o disciplines de la UAB i que han realitzat amb el suport de diferents professors de la universitat.
Alguns dels projectes elaborats han estat, per exemple, “La UAB sona així. Creació col·lectiva d’un paisatge sonor del campus” en què s’ha explorat el paisatge sonor com a forma d’expressió mitjançant l’escolta activa, la gravació i l’edició d’àudio, fomentant la creativitat, el treball en equip i el vincle amb l’entorn del campus; o “Cossos (im)perfectes: analitzant els ideals de bellesa” que ha permès a l’alumnat reflexionar sobre com es construeix la percepció del propi cos -i del cos dels altres- en la seva vida quotidiana.
Després de cada presentació, es va passar a l’entrega dels diplomes de participació en el Campus Ítaca. També, es van entregar els premis del Concurs creatiu Ítaca i es va dur a terme el lliurament de premis dels concursos artístic i literari.
En aquest primer torn hi ha participat joves dels municipis de Badia del Vallès, Terrassa, Sabadell, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Polinyà, Ripollet, i Sant Cugat del Vallès.
Enguany s’ha implementat el nou model del Campus Ítaca que ha incorporat alguns elements de millora que permeten la seva transformació. Entre les principals novetats, destaquen les següents: la reformulació dels objectius per reforçar la motivació acadèmica i l’autoeficàcia dels participants; la possibilitat de triar activitats segons el seu interès entre l’àmbit STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i activitats de ciències socials i humanitats; i l’increment del nombre de beques Argó, de 10 a 30, que la FAS ofereix perquè exestudiants del Campus Ítaca participin en els cursos d’estiu, entre d’altres.
Els actes es van seguir a través d’aquest fil de Bluesky. A més, podeu veure com ha sigut aquest primer torn mitjançant aquest enllaç (pròximament disponible).
Les fotografies del primer torn del Campus estaran disponibles en aquest enllaç (es publicarà pròximament).
Aquest dilluns dia 7 de juliol, 150 joves més iniciaran el segon torn d’aquesta edició del Campus.