Caddy Adzuba, Premi Príncep d'Astúries, parla de la violència sexual a la R.D. del Congo
El proper 8 d'octubre, a les 13,30 h, la sala d'actes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia acollirà una conferència de la periodista i activista Caddy Adzuba, Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia 2014. Aquesta xerrada, titulada "Reptes per superar la violència sexual en la República Democrática del Congo", està organitzada per l'Escola de Cultura de Pau de la UAB i s'emmarca dins del projecte "Ciutats constructores de pau", que promouen tretze municipis de Barcelona.
Adzuba (Bukavu, 1981) es va llicenciar en dret i treballa actualment a Ràdio Okapi, emissora creada per Nacions Unides i la Fondation Hirondelle a la R.D. del Congo. Pertany a l'Associació de Dones en Mitjans de Comunicació de l'Est del Congo, és membre de la xarxa "Un altavoz para el silencio" de la Fundación Euroárabe i ha treballat també per a l'ONG nord-americana Search for Common Ground.
Persona compromesa amb la llibertat de premsa i els drets humans, la seva activitat se centra sobretot en la defensa dels drets de les víctimes de la violència de gènere relacionada amb el llarg conflicte bèl·lic que castiga la R.D. del Congo des dels anys noranta. Adzuba defensa l'aplicació de les resolucions 1.325 i 1.848 de Nacions Unides, que condemnen les violacions a dones i infants en situació de conflicte armat, i ha realitzat al·legacions a la Cort Penal Internacional i al senat dels Estats Units denunciant les violacions produïdes en el conflicte congolès.
A més del premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia, Adzuba ha estat guardonada amb el Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado de la Federació de Sindicats de Periodistes, el premi de l'Associació de Dones Periodistes Club de les 25, el Premi Internacional Llibertat de Premsa de la Universidad de Málaga i el Premi Dona de l'Any del Consell Regional de la Vall d'Aosta.
Divulgació de l'activisme per la pau
La visita d'Adzuba a la UAB s'emmarca dins del projecte "Ciutats constructores de pau", que vol donar a conèixer la tasca de persones activistes per la pau procedents de diferents països, fomentar l'intercanvi d'experiències, donar a conèixer l'impacte de les guerres i contribuir a la defensa de la pau i els drets humans. És una iniciativa promoguda per tretze municipis de la província de Barcelona: Barberà del Vallès, Castelldefels, el Prat de Llobregat, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Vicenç dels Horts, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Terrassa, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei i Viladecans. Compta també amb la col·laboració de la Comissió Catalana d'Ajut al Refugiat i l'Institut de Drets Humans de Catalunya, a més del suport d'altres institucions.