Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Aprovada la política de preservació del Repositori Institucional (DDD) de la UAB

23 maig 2018
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El Consell de Govern de la UAB ha aprovat la política de preservació del Repositori Institucional (DDD). S’ha establert, a més, un pla d’actuacions amb les accions de millora que es duran a terme.
Hemeroteca
La Universitat Autònoma de Barcelona ha aprovat, en Consell de Govern, la Política de preservació del repositori institucional.

L’objectiu és garantir la continuïtat i seguretat del dipòsit i tot el seu contingut en el marc institucional de la UAB. El Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD) és l’eina a partir de la qual es gestiona, difon i preserva la producció científica, docent i institucional. El DDD es va inaugurar l’octubre de 2006 i en aquests anys de trajectòria ha augmentat el nombre de documents, els sistemes d’ingesta i també la complexitat de gestió de tot l’entorn físic i operatiu que dóna suport al dipòsit.

La política s’ha establert després d’un procediment intern d’avaluació amb l'assessorament de Miquel Térmens, professor i actual degà de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. S’ha establert, a més, un pla d’actuacions amb les accions de millora que es duran a terme.

La preservació de recursos digitals planteja una sèrie de problemes relacionats amb la gestió tècnica i l’obsolescència de la tecnologia. Els suports d'emmagatzemament poden ser inestables i es deterioren amb els anys. Cal el manteniment dels sistemes, la verificació de la integritat i una garantia d'accés permanent. Els factors de caràcter institucional, com ara canvis en l’estructura de l’organització o bé en els recursos humans, materials i econòmics dedicats són també elements que impacten en la preservació a llarg termini.

La Universitat Autònoma de Barcelona es compromet a dedicar esforços i assignar recursos per preservar aquests documents amb l’objectiu que siguin accessibles en el futur, i n’encarrega la gestió al Servei de Biblioteques i al Servei d’Informàtica. La preservació digital és un procés que cal actualitzar per adaptar-lo als canvis de l’entorn i que s’integra amb les altres polítiques institucionals pel que fa a pressupost, personal i planificació. Aquesta política inclou tant les accions de preservació a llarg termini, amb l'objectiu d'assegurar la permanència i accés al contingut dels documents digitals, com les accions que es fan a curt termini per anticipar, prevenir, detenir o retardar el deteriorament de les obres digitals.

Dins de