Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Apicultors i investigadors convenen que la millor manera de combatre la vespa asiàtica és un parament de trampes massiu

21 des. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Gran part del sector de l’apicultura de Catalunya —representat per Unió de Pagesos i les associacions catalanes d’apicultura (Associació d’Apicultors de Barcelona, Associació Catalana d’Apicultors, Apicultors Lleidatans, Apicultors Gironins i la Cooperativa Apícola Tarragonina)— s'ha reunit amb investigadors del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB especialistes en apicultura i lluita biològica, amb l’objectiu d’unificar criteris i planificar accions conjuntes de lluita contra la vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax).

Rusc experimental a la UAB

Apicultors i investigadors han convingut que la millor estratègia per combatre aquesta vespa és un parament de trampes massiu, especialment per capturar-ne les reines a la primavera i a la tardor, com va avançar Unió de Pagesos a la roda de premsa del 17 de novembre, i reclamen a l’Administració que faciliti recursos als apicultors per ajudar-los en la lluita contra aquest insecte devastador.

També s’han posat sobre la taula altres propostes de lluita, com la utilització d’arpes als apiaris, el parament de trampes continuat durant tot l’any o la utilització de biocides, o bé fixats al cos de la vespa o bé a través de l’alimentació perquè l’introdueixin al rusc i el propaguin a la resta de la comunitat.

Les mesures resultants d’aquesta trobada es traslladaran a l’Administració —tant al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural com al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació—, a les entitats públiques i privades i a les associacions ciutadanes, amb l’objectiu que els diferents agents se les facin seves i que s’apliquin de manera coordinada i eficient per reduir els danys i la propagació de la vespa asiàtica. En aquest sentit, ja hi ha una reunió prevista per a principi d’any amb el director general de Polítiques Ambientals i Medi Rural, Marc Vilahur.

La vespa asiàtica és una espècie invasora que, des de 2010, s’ha anat propagant amb rapidesa per l’Estat espanyol, i avança uns 100 km a l’any. Ara per ara ha colonitzat totes les comarques catalanes, i es preveu que, afavorida pel canvi climàtic, s’estengui per tot l’Estat i per tot Europa si no s’apliquen mesures efectives.
 
El sector calcula que actualment hi ha un 90 % d’arnes afectades a les comarques de Barcelona i un 95 % a les de Girona —amb una mortalitat que arriba a superar el 50 %—, mentre que a les de Lleida i Tarragona els ruscos afectats representen entre el 20 % i el 30 %. Entre setembre i novembre, a causa de l’acció d’aquesta vespa, les abelles han deixat de produir a tot Catalunya uns 212.000 quilos de mel, cosa que ha provocat pèrdues econòmiques per valor de gairebé 1.700.000 euros.

Entre un 40 % i un 60 % de la dieta de la vespa asiàtica consisteix en abelles de la mel (entre 25 i 50 al dia), però aquesta vespa també té efectes molt perjudicials per a altres insectes pol·linitzadors, fet que provoca que els danys a l’agricultura i a la biodiversitat siguin encara majors del que es pensa. Es considera que cada niu de vespa asiàtica és capaç de produir cada any entre 2.000 i 10.000 vespes i 500 reines, xifres que expliquen la magnitud del seu avanç i l’abast dels danys que ocasiona.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Vida terrestre
  • Aliança pels objectius

Dins de