Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Andreu Domingo rep el Premi Ciutat de Barcelona

04 feb. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
L'última obra d'Andreu Domingo, sostdirector del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB, ha estat distingida amb el Premi Ciutat de Barcelona 2014 en la categoria d'assaig, ciències socials i humanitats. Es tracta de Catalunya al mirall de la immigració. Demografia i Identitat Nacional (L'Avenç).
Xavier Trias i Andreu Domingo
Foto: Ajuntament de Barcelona
Andreu Domingo, sotsdirector del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB, ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona 2014 en la modalitat d'assaig, ciències socials i humanitats pel seu llibre Catalunya al mirall de la immigració. Demografia i Identitat Nacional (L'Avenç).
 
El jurat ha atorgat el guardó a l'obra de Domingo "per la rellevància i actualitat del seu estudi de les onades immigratòries a Catalunya des de l'inici del segle XX a partir de l'anàlisi dels discursos sobre la immigració en cada etapa històrica". Segons explica el veredicte, l'autor "permet resseguir el llarg debat sobre la identitat nacional catalana amb les aportacions ideològiques dels moviments més rellevants d'arreu, sense amagar una mirada crítica pròpia i una visió personal sobre l'evolució de la societat catalana".
 
Àngel Castiñeira presidia el jurat, del qual formaven part també Francesc-Marc Álvaro, Judit Carrera, Jordi Galí i Àngels Massip. Els Premis Ciutat de Barcelona són atorgats anualment per l'Ajuntament de la capital catalana per tal de distingir la creació, la recerca i la producció de qualitat en general realitzada a Barcelona. L'acte de lliurament dels premis va tenir lloc el 10 de febrer passat, al Saló de Cent de l'Ajuntament.
 
Una obra sobre l'imaginari social de Catalunya
 
Catalunya al mirall de la immigració. Demografia i identitat analitza els diferents discursos existents sobre la immigració i la identitat nacional que han construït l’imaginari social de Catalunya des del 1930 fins l’actualitat. Així, a la primera part s’ofereix una visió sintètica de l’evolució dels moviments migratoris des de principis del segle XX fins al 2013; a la segona, es fa un repàs cronològic que comença per les obres de J.A. Vandellós als anys trenta fins l’actualitat, passant pel franquisme, amb les aportacions de Jordi Pujol i Francesc Candel, i la transició democràtica. La tercera part comenta temes diversos que conformen els discursos sobre la immigració.
 
Andreu Domingo és doctor en sociologia, professor del Departament de Geografia de la UAB i sotsdirector del Centre d’Estudis Demogràfics. Està especialitzat en l’estudi de la població i ha realitzat investigacions en els àmbits de la família i l’índex de matrimoni. Recentment, ha centrat les seves recerques en les migracions internacionals. Ha escrit articles en revistes especialitzades i és l’autor del l‘assaig Descenso literario a los infiernos demográficos: distopía y población (Anagrama) i guanyador del premi Marian Vayreda per El llegat del doctor Deulofeu (Empúries).

Dins de