Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Analitzen com fer socialment justa la transició cap a l'economia circular

04 juny 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Liderat per Mario Pansera, el projecte europeu H2020 JUST2CE comprèn el disseny d'un sistema de suport a la presa de decisions i està coordinat per la UAB en col·laboració amb la Universitat de Vigo, amb la participació d'institucions europees i africanes.

Mario Pansera
Mario Pansera

Com promoure una transició de cara a una economia circular que, a més de contribuir a la conservació dels ecosistemes, sigui també socialment justa? Aquesta és la pregunta a la qual, al llarg dels propers tres anys, buscarà donar resposta el projecte JUST2CE. A just transition of circular economy, finançat amb 3,6 milions d'euros pel programa comunitari H2020 i liderat per l'investigador Mario Pansera, investigador vinculat de la UAB i Starting Grant a la Universidade de Vigo.

Coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona en col·laboració amb la Universitat de Vigo, aquest projecte reuneix 14 socis de nou països europeus i africans, tant institucions acadèmiques i centres de recerca com organitzacions no governamentals, i abastarà també l'anàlisi d'experiències concretes amb el propòsit de dissenyar una aplicació que proporcioni recomanacions a institucions i empreses a l'hora de promoure mesures que afavoreixin la implantació de noves pràctiques d'economia circular.

"El projecte intenta resoldre els problemes teòrics i empírics de l'economia circular, tal com la defineix el discurs dominant", assenyala Pansera, que subratlla que aquest discurs posa l'accent "en el desenvolupament de tecnologies per a la transició ecològica, però oblida les qüestions polítiques, socials i de gènere". Partint d'aquesta anàlisi crítica del paradigma de l'economia circular, JUST2CE té com a objectiu analitzar en quines condicions seria possible "una transició responsable, inclusiva i socialment justa" cap a un nou model econòmic i estudiar quins factors tècnics i polítics poden permetre i obstaculitzar aquesta transformació. Amb un pressupost de prop de 3,6 milions, el projecte, que arrencarà al setembre, reuneix 14 entitats d'Espanya, Portugal, Itàlia, Grècia, Regne Unit, Sud-àfrica, Ghana, Etiòpia i Zimbabwe.

Concretament, entre els socis de el projecte es troben les universitats de Sheffield, Frederic II de Nàpols, Leeds, Coimbra, Cape Town i la Mekelle University de Etopia, juntament amb l'Agència de Residus de Catalunya l'Scientific and Industrial Research and Development Centre de Cimbabue, així com organitzacions com Kumasi Hive, de Ghana i African Circular Economy Network. Al costat de Pansera, que en el marc del projecte Prospera, seleccionat en el programa Starting Grant, liderarà al campus de Pontevedra el grup de recerca Post-growth Innovation Lab, en JUST2CE participaran també els investigadors de la Universitat de Vigo Miguel Rodríguez Méndez, Pilar Piñeiro Garcia, David Soto Oñate i Antonio Sartal.

Una nova "narració" de l'economia circular

"Vivim en un món en el qual hem dissenyat productes a Califòrnia, anem al Congo, on treballen nens en condicions absurdes, a extreure els minerals, els enviem a la Xina, on es construeix el producte que després fem servir nosaltres al nord, perquè finalment aquests materials tornin a Àfrica, perquè, segons alguns estudis, el 60% dels residus electrònics europeus es rematen a Ghana". D'aquesta manera exemplifica Pansera la necessitat que la transició cap a una economia circular tingui en compte l'impacte que els models de producció i consum tenen en les relacions socials i de gènere, així com en les diferències nord-sud i en contraposició entre "economies productives i extractives".

JUST2CE busca posar el focus en un aspecte encara no estudiat, el de "quins grups podrien classificar-se com a guanyadors i perdedors" en el desenvolupament de l'actual paradigma de l'economia circular i com podrien "reconfigurar" aquestes relacions per aconseguir una circularitat més justa. "No es tracta d'un problema científic-tècnic, sinó d'un problema econòmic i social sobre què produïm i com ho produïm", assenyala Pansera, que defensa que les "solucions tècniques" només implicarien "seguir vivint amb un model econòmic que crea desigualtats, desnutrició i canvi climàtic, mudant només la tecnologia i el llenguatge". En aquest sentit, Pansera, que recentment aprofundia en aquests aspectes en un article publicat a la revista científica Journal of Responsible Innovation, posa l'accent en la necessitat d'articular "una nova narració de l'economia circular".

Una aplicació per implantar canvis i millores

Amb el propòsit d'identificar "barreres i facilitadors per a la implantació de polítiques alternatives d'economia circular", JUST2CE comprèn l'anàlisi de deu casos d'estudi, cinc a Europa i cinc Àfrica. En ambdós continents s'estudiaran experiències dutes a terme en sectors estratègics clau, d'acord amb els indicats en el Pla d'Acció de la UE per a l'economia circular, "com podria ser el cas de la producció i malbaratament d'aliments, la gestió de l'aigua, les matèries primeres crítiques i la producció en un complex món global de cadenes de subministrament".

Els resultats assolits en aquesta anàlisi permetran desenvolupar un "sistema de suport a la presa de decisions", una aplicació que podria acostar "indicacions concretes" a empreses, cooperatives o institucions. Com explica Pansera, la idea és dissenyar una aplicació que proporcioni propostes de canvis i mesures per "avançar en l'economia circular", partint de l'anàlisi de les dades que se li proporcionin sobre gestió de personal i proveïdors, fluxos d'energia o matèries primeres utilitzades.

Així mateix, els resultats d'aquests casos d'estudi possibilitaran també el desenvolupament "de models macroeconòmics alternatius", aspecte que centra un altre dels blocs de treball d'un projecte que compta també amb mòduls centrats en el desenvolupament de metodologies participatives amb la societat i d'innovació responsable.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Treball digne i creixement econòmic
  • Reducció de les desigualtats
  • Pau, justícia i institucions sòlides
  • Fi de la pobresa
  • Consum i producció responsables
  • Aliança pels objectius

Dins de