Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Acte d'homenatge al professor Manuel Ballbé

19 nov. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’homenatge pòstum al que fou catedràtic de Dret Administratiu de la UAB i fundador de l’EPSI (Escola de Prevenció i Seguretat Integral), Manuel Ballbé -considerat un dels artífexs del canvi de model de seguretat a Espanya- va omplir de gom a gom la sala d’actes de l’edifici Rectorat de la UAB, plena de professorat, amics, estudiants i familiars, el divendres, 19 de novembre. L’acte fou presidit pel rector de la UAB, Javier Lafuente Sancho; la presidenta del Consell d’Estat, María Teresa Fernández de la Vega Sanz; i la coordinadora de l’àrea de Dret Administratiu de la UAB, Roser Martínez Quirante.

HomenatgeBallbe

Manuel Ballbé Mallol fou catedràtic de Dret Administratiu de la UAB, jurista, i professor i fundador de l’EPSI (Escola de Prevenció i Seguretat Integral) de la UAB, que ens va deixar el passat febrer del 2020. Està considerat un dels artífexs del canvi de model de seguretat a Espanya. Fou estudiós del constitucionalisme i el militarisme, investigador de la geopolítica i de l’economia.

D’esquerra a dreta, M.Teresa Fernández de la Vega Sanz,
Javier Lafuente Sancho i Roser Martínez Quirante.

“Cap llegat és tant ric com el de l’honestedetat, i el seu llegat era enormement ric”, va dir la presidenta del Consell d’Estat, María Teresa Fernández de la Vega Sanz, que va fer un parlament ple d’afecte i emoció cap a ell, i va lloar el seu llegat, que va qualificar d’excepcional. El va definir com un “autèntic mestre, humanista, lúcid, de ment oberta, honest, cientític, de gran talent, feminista -dels pocs de la seva generació-, gran lector, conversador, visionari, apassionat, afectuós i gran amic”, entre d’altres excepcionals qualificatius. L’ex-vicepresidenta del Govern d’Espanya va presentar la tercera reeedició de l’obra “Orden Público y militarismo en la españa constitucional”, del professor Ballbé, -editorial Aranzadi Thomson-Reuters-, on el professor demostra que “la pau no s’aconsegueix amb la imposició, i que el poder fracassa quan es busca imposar”.

Prèviament a les seves paraules, a l’inici de l’acte, va intervenir la professora Roser Martínez, que parlà de l’obra del professor Ballbé i la voluntat que tenia que se’n fes divulgació. “Ballvé no se n’ha anat del tot; ens deixa una obra d’orfebreria intel.lectual, un llegat i una empremta gràcies a les quals tots els que vam aprendre i treballar amb ell, el tenim present”, va dir.

A continuació, diferents col.laboradors i professors coneixedors de la seva obra van intervenir per ressaltar algunes de les idees i pensament del professor Ballbé: “obert, innovador, honest” . Tots van conincidir en l’excepcionalitat del seu talent. “Feia possible veure el que la majoria només podiem mirar”, es va dir.

Antoni Milian i Massana, catedràtic de Dret Administratiu, va intervenir en nom del professorat de la unitat, i va explicar el seu llegat acadèmic. El professor Carlos Padrós Reig, catedràtic de Dret Administratiu i co-autor, va presentar l’obra “Estado competitivo y armonización europea. (1997)” i “La prejudicialidad administrativa en el proceso penal. (2000)”.

Javier Ballbé Mallol, germà del professor Ballbé i col·laborador en les seves investigacions, també hi va intervenir i amb paraules emocionades i amb gran afecte va presentar “Soberanía dual y Constitución integradora: la reciente doctrina federal de la Corte Suprema norteamericana”. (2003).

Javier Ballbé Mallol, germà de Manue Ballbé, en un moment
de la seva intervenció.

Alejandro Rubio González, advocat de l’Estat, va presentar “El futuro del Derecho administrativo en la globalización: entre la americanización y la europeización”, de la Revista de Administración Pública, i “Law and globalization” de J. Robalino-Orellana i J. Rodríguez Arana (2010).

A continuació, es va explicar el llegat no publicat del professor Ballbé com a divulgador de pensament, articulista i “influencer”. Per a fer-ho, hi van intervenir Ramon Batalla, ex alumne de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral, investigador i col·laborador; la magistrada Claudia Escobar Mejía, de la Universitat George Mason (Washington); l’advocat de l’Estat i professor de la UAB, Antonio Morales Plaza; i Manuel Montobbio de Balanzó, ambaixador d’Espanya al Consell d’Europa (en vídeo).

Tot seguit, es va presentar la Càtedra Manuel Ballbé per a la Seguretat Humana i el Dret Global, de la mà de Roser Martínez Quirante, directora de la Càtedra; Carlos Padrós Reig, sots-director acadèmic de la Càtedra; i Alicia Gómez de Hinojosa, representant de Securitas -entitat promotora de la Càtedra-.

El rector Javier Lafuente Sancho va cloure l’acte lloant el llegat i la persona d’aquest excepcional professor, que va omplir la sala d’actes de gom a gom de persones que l’admiraven i l’estimaven.

 

Dins de