Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

8 estudiants participen al DEVOS Erasmus+ Programme a Klagenfurt (Àustria)

30 gen. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

DEVOS (Developing Outstanding Sustainable Entrepreneurship Competencies) és un programa de formació híbrida sobre emprenedoria sostenible presentat per la Carinthia University of Applied Sciencies i Turisme i Direcció Hotelera UAB.

8 estudiants participen al DEVOS Erasmus+ Programme a Klagenfurt

Els estudiants de Grau Helena FloEsther RamírezDaniel SahuquilloÁngela SanchezLaia HerraizSofia BijlooPaula Herranz i Miguel Puertas han format part del programa Erasmus+ DEVOS (Developing Outstanding Sustainable Entrepreneurship Competencies), impulsat per la professora Anna Zinenko i Eithne Knappitsch (Carinthia University of Applied Sciencies).

Els alumnes van viatjar de l’1 al 6 de desembre a Klagenfurt (Àustria) per participar presencialment a diferents sessions de treball sobre emprenedoria sostenible i desenvolupament d’idees innovadores que donin resposta als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

La professora Anna Zinenko assessorant als joves participants en una de les sessions a Àustria

La professora Anna Zinenko assessorant als joves participants en una de les sessions a Markerspace Carinthia, durant la  seva estada a Àustria. | Foto: DEVOS programme

És la primera vegada que els Graus de Turisme i Direcció Hotelera participen a un projecte d’aquestes característiques, conegut com a blended intensive programme, que combina una part del projecte formatiu en format presencial i una altra online -en el cas del DEVOS es va realitzar unes setmanes prèvies a la trobada-.

En total, han participat 48 estudiants provinents de la Carinthia University, la University of Ljubjiana, la Università degli Studi di Udine i la UAB.

Connexió amb la xarxa emprenedora Alps-Adriàtic

Durant la seva estada a Klagenfurt, els estudiants van treballar en 9 equips interdisciplinaris per desenvolupar una idea de projecte sostenible, i van participar a diferents workshops sobre com defensar una idea de negoci -fer un pitch-, com conceptualitzar un projecte, o com desenvolupar un business model canvas, entre d’altres. Totes les sessions van tenir lloc a Makerspace Carinthia, un hub per emprenedors i creadors d’aquesta zona transfronterera.

Els participant van comptar amb l’assessorament de professorat universitari i persones emprenedores de la regió Alps-Adriátic, com ara: Alexander Mann, membre de la junta d’Startup CarinthiaJohann Schabauerbusiness coachJose Antonio Morales, emprenedor i creador d’espais co-working a Eslovènia, Gloria Bottaro, Innovation Manager a Carinthia UniversityIris Einöderfundadora de l'agència de comunicació KNALLWEISS i Daniela Planinschetz-Riepl, emprenedora i coach a Startup Carinthia.

L’últim dia, els equips van haver de defensar les seves idees de negoci davant d’un jurat format per emprenedors i representants d’start ups, que a posteriori van seleccionar les propostes guanyadores.

Paula Herranz explicant la seva proposta durant l'estada del projecte DEVOS a Àustria

L'estudiant Paula Herranz explicant la iniciativa del seu grup de treball: la creació d'un certificat digital basat en el 17 objectius de desenvolupament sostenible. | Imatge: Programa DEVOS

Intercanvi d'experiències i aplicació pràctica

Paula Herranz és una de les estudiants que ha demanat la beca per participar a DEVOS, per tornar a conèixer i treballar amb gent d'altres parts del món després d'haver fet el curs passat el Global Case Study Challenge. Ho defineix com "la millor experiència dins el meu recorregut durant la carrera", ja que li ha permès aplicar conceptes apresos durant la carrera en un context internacional, i obtenir una formació interdisciplinària aplicable al currículum.

La Laia Herraiz concideix amb la Paula que, un dels principals beneficis de DEVOS és haver pogut desenvolupar un projecte a les instal·lacions del Markerspace Carinthia. El seu grup estava format per universitaris de Bulgària, Hongria, Alemanya, Itàlia i Eslovènia, amb els quals va idear una empresa de fabricació de material d'esquí i snowboard amb materials reciclats. Per a ella, ha estat la "primera experiència real" on ha pogut "crear" i "estar preparada" per si en un futur volgués apostar per l'emprenedoria.

Per a Anna Zinenko, DEVOS ha estat una oportunitat perquè els estudiants adquirissin competències sostenibles que permeten cultivar el pensament crític, abordar els reptes des d’una perspectiva multidisciplinària i sistèmica, i també “col·laborar i trobar sinèrgies” entre organitzacions i actors que formin part de projectes, negocis o iniciatives socials.

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

    Dins de