180 infants del programa socioeducatiu CROMA 2.0 venen a conèixer la universitat
El pròxim 22 de maig, més de 180 infants d’entre 11 i 12 anys, participants del programa socioeducatiu CROMA2.0 visitaran el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. Estudiants de la UAB vinculats al CROMA 2.0, fent pràctiques o voluntariat, els hi ensenyaran la seva universitat. Durant el matí, els infants presentaran els projectes que han desenvolupat en col·laboració amb diferents grups de recerca de la UAB i podran gaudir de diverses activitats que els hi ha preparat.
,0.jpg)
El CROMA 2.0 és un programa socioeducatiu de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) el qual va dirigit a infants en situacions de vulnerabilitat socioeconòmica. Aquest programa consisteix en la realització de tallers a escoles properes a la universitat on estudiants de la UAB duen a terme dinàmiques de grup, suport a l’estudi i projectes d’investigació. L’objectiu principal és despertar l’interès per l’aprenentatge d’alumnat de 5è i 6è de primària en situació de vulnerabilitat socioeconòmica i que no disposa d’un acompanyament fora de la jornada escolar.
Enguany, 27 estudiants de la UAB, en pràctiques o fent un voluntariat, han anat participant en el programa, reflectint l’interès dels joves per acostar-se a la realitat més propera.
Durant la visita, aquests estudiants faran d’amfitrions i acompanyaran als infants a les diferents activitats. Els infants tindran l’oportunitat de presentar els resultats dels projectes de recerca que han desenvolupat durant els tallers, compartint conclusions, processos i aprenentatges davant dels seus companys, membres dels equips de recerca i professorat. Durant aquesta estona també assistiran diverses persones representants d’institucions col·laboradores o finançadores del programa.
A continuació, els estudiants participaran en diverses activitats pràctiques organitzades per centres de recerca de la UAB, que els permetran conèixer de prop la tasca investigadora que s’hi duu a terme. Es durà a terme una activitat a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals UAB (ICTA) amb el nom “Coneix l’ICTA i ajuda’ns a reduir-ne les emissions”. El Grup de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials UAB (GREDICS) dinamitzarà “Tastets per pensar” a la Facultat de Ciències de l’Educació. Finalment, l’Escola de Cultura de Pau oferirà l’activitat “Coneix l’ECP” a la Facultat de Ciències de la Comunicació.
Seguidament, s’organitzarà una gimcana temàtica al voltant del campus, amb la finalitat que els infants descobreixin els espais universitaris i interactuïn amb estudiants i personal de la UAB.
Abans de marxar a les seves escoles, es realitzarà una fotografia de grup per immortalitzar una jornada que pretén afavorir a igualtat d’oportunitats i acostar el coneixement i la ciència als infants.
Aquest programa rep el suport dels ajuntaments participants, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya i treballa en xarxa amb d’altres agents del territori, com el Departament d’Educació o el Consell Comarcal del Vallès Occidental.
Escoles i municipis participants en el CROMA 2.0 durant aquest curs 2024-2025
- Montcada i Reixac: el Turó i el Viver.
- Rubí: del Bosc, Montessori, Pau Casals i Ramon Llull.
- Sabadell: Floresta, Joan Maragall, la Romànica i Roureda
- Terrassa: Agustí Bartra, Antoni Ubach, el Vallès, Feixes, Pere Viver, Salvador Vinyals, Sant Llorenç del Munt i Ramón y Cajal.
El projecte de Pingüins en pràctiques
Enguany, el programa CROMA 2.0 ha impulsat el projecte “Pingüins en pràctiques”, dissenyat per l’Escola de Cultura de Pau amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Aquesta iniciativa s’ha implementat a diverses escoles i ha proposat reptes als infants per fomentar valors com la cura, el respecte, l’autoestima i la millora de les relacions socials, mitjançant activitats de resolució de conflictes i dinàmiques corporatives.
L’objectiu principal ha estat reforçar la responsabilitat col·lectiva en la cura pròpia i dels altres, treballant aspectes com la identificació de micro-violències, la inclusió de companys aïllats i la gestió de límits en la comunicació. Tant els infants com les dinamitzadores han valorat molt positivament l’experiència, destacant millores en l’autoestima la cohesió de grup i les habilitats per entendre’s millor entre ells i elles.