Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

12 estudiants treballen els missatges antiracistes a través del teatre

27 nov. 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Des de Cultura en Viu, l'Observatori per a la Igualtat, el programa de Dinamització Comunitària i la Fundació Autònoma Solidària es va proposar l'activitat per canalitzar la força crítica, reflexiva, educativa, dialèctica, artística, atractiva i expansiva del llenguatge escènic i potenciar i difondre el missatge antiracista.
Teatre participatiu antiracista a la UAB
L'activitat, que va comptar amb la participació de 12 estudiants de diferents facultats de la UAB, es va dur a terme el passat 24 de novembre a la Sala Teatre de la UAB de 17.00 h a 18.45 h. Aquesta iniciativa, de l'associació cultural educativa P11 Cultura en Acció, forma part d'un projecte de creació teatral a través d'un procés participatiu entre l'equip artístic del projecte, entitats socials, espais culturals i joves de la ciutat de Barcelona. L'objectiu del projecte no és el producte final, sinó el  procés participatiu en què la creació de l'obra esdevé un objectiu per si sol. Tots els punts del procés són objectius necessaris per fer un producte crític i sensible amb la realitat.

L'activitat va començar amb la representació de cinc escenes en les quals s'evidenciaven actituds racistes. Totes elles giraven al voltant de tres personatges principals (una dona, el seu fill i una cuidadora russa). El fill mantenia una relació d'amistat amb la cuidadora del seu avi d'origen rus, relació que era mal vista per part de la seva mare. Les escenes varen provocar una reflexió sobre el rebuig i la por de la mare, i com aquests sentiments tenien un impacte en el fill. Un cop es van representar les cinc escenes, un membre de la companyia dinamitzava el públic assistent perquè opinés sobre les situacions que havien viscut els personatges. Quan aquest exercici va finalitzar, els personatges responien a preguntes del públic que servien perquè públic i personatges entenguessin el punt de vista de l'altre i poguessin reflexionar sobre la idoneïtat de les seves accions. Finalment, els membres de la companyia van demanar que es proposés un final alternatiu.

El resultat serà una representació per part de l'associació d'una peça de teatre per al públic juvenil que es farà a Can Felipa (Barcelona) el 29 de gener amb l'objectiu d'apuntar de manera crítica els prejudicis i les situacions discriminatòries racistes i xenòfobes.
 
Tal com expliquen els creadors del projecte "el racisme és un problema social que afecta moltes persones que en el seu dia a dia veuen agredida la seva dignitat, pel seu origen, color de pell, ètnia, cultura, religió, entre d’altres". Cal, per tant, "treballar per acabar amb el racisme i la xenofòbia en la línia d'educació pels Drets humans i la cohesió social, i posar de manifest el valor afegit de ser una societat rica per la seva diversitat i consolidar una ciutat cohesionada".

Dins de