Sala de premsa Premsa i mitjans

Una teràpia gènica protegeix contra els dèficits cognitius i de memòria associats a l’envelliment

Investigadors de l'INc creen una teràpia gènica que protegeix de dèficts de l'envelliment
D’esquerra a dreta, els investigadors de l'INc-UAB Miguel Chillón, Assumpció Bosch, Lydia Giménez-Llort i Àngela Sánchez.
Investigadors de l’INc-UAB i del VHIR han demostrat per primera vegada que la regulació del gen Klotho al cervell mitjançant teràpia gènica protegeix del declivi cognitiu associat a l’envelliment d'animals vells quan han estat tractats de joves. La teràpia ha estat patentada i llicenciada per avançar en la recerca d'un fàrmac per a malalties neurodegeneratives.

31/10/2017

Investigadors de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB) i del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han demostrat per primera vegada que la regulació del gen Klotho al cervell mitjançant teràpia gènica protegeix dels dèficits d’aprenentatge i de memòria associats a l’envelliment en ratolins.

L’estudi, publicat a Molecular Psychiatry (Nature group), obre la porta a avançar en la recerca i desenvolupament d’un fàrmac basat en aquest gen associat a la neuroprotecció.

Els investigadors de la UAB havien demostrat prèviament que Klotho regula processos associats a l’envelliment, augmentant l’esperança de vida quan està sobre expressat i accelerant el desenvolupament dels dèficits d’aprenentatge i de memòria quan s’inhibeix.

Ara han demostrat in vivo per primera vegada que una sola dosi d’aquest gen injectada al sistema nerviós central protegeix del declivi cognitiu associat a l’envelliment d'animals vells quan han estat tractats de joves.

Els resultats, que formen part de la tesi doctoral d'Anna Massó, primera autora de l'article, són fruit d’una recerca liderada pels investigadors de l’INc-UAB Dr. Miguel Chillón, investigador ICREA del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB i del VHIR; i la Dra. Lydia Giménez-Llort, del Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal de la Universitat; amb la col·laboració de la Dra. Assumpció Bosch, també del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular.
 
“La teràpia s’ha basat en l’augment dels nivells d’aquesta proteïna al cervell mitjançant un vector adeno-associat (AAV). Tenint en compte que l’estudi s’ha realitzat en animals que han envellit de manera natural, pensem que podria tenir un potencial terapèutic per tractar desordres de demència i neurodegeneratius, com l’Alzheimer o l’esclerosi múltiple, entre d’altres”, indica Miguel Chillón.

Els investigadors han patentat la teràpia desenvolupada i l’han llicenciada a Kogenix Therapeutics. L’empresa, participada per la UAB i amb seu als Estats Units, ha estat impulsada pel Dr. Miguel Chillón i la Dra. Assumpció Bosch, juntament amb l’emprenedor Menachem Abraham i la Dra. Carmela Abraham, professora de Bioquímica i Farmacologia de l’School of Medicine de la Boston University, pionera en l’estudi de Klotho al sistema nerviós central fa ja més d’una dècada.

L’objectiu de Kogenix és aconseguir el capital inicial necessari per avançar en els estudis preclínics iniciats ja en models animals d’Alzheimer que permetin desenvolupar un fàrmac per a teràpia gènica de malalties neurodegeneratives, bastat en petites molècules que millorin l’expressió del gen i o en l’ús de fragments de la pròpia proteïna.

“En estudis realitzats en recerca bàsica i assajos clínics els AAV han demostrat ser segurs i eficaços en la implementació de la teràpia gènica per al sistema nerviós central. De fet, la Food and Drug Administration ha aprovat ja la primera teràpia gènica als Estats Units el passat mes d’agost i s’espera que n’aprovi més properament”, apunta Assumpció Bosch.

Article: A Massó, Angela Sánchez, A Bosch, L Gimenez-Llort, M Chillon. Secreted αKlotho isoform protects against age-dependent memory dèficits. Molecular Psychiatry (2017) 00, 1–11. doi:10.1038/mp.2017.211