Un fàrmac amb propietats antioxidants reverteix el deteriorament cognitiu propi de l'envelliment en ratolins

Cervell i envelliment
istockphoto/ipopba

Un equip internacional de recerca amb participació de la UAB ha avaluat els efectes protectors del dobesilat de calci (CaD), un fàrmac amb propietats antioxidants, per al tractament dels trastorns cognitius propis de l'envelliment fisiològic. Els resultats han demostrat, en un model animal, que la pèrdua de pes, el deteriorament cognitiu i l'ansietat es poden revertir amb l'administració del fàrmac, en reduir l'estrès oxidatiu al seu cervell. L'estudi ha estat publicat a Antioxidants.

29/04/2021

Els processos de senescència són força desconeguts, però se sap que l'estrès oxidatiu hi juga un paper crucial. L'acumulació anormal d'espècies reactives d'oxigen (ROS) en el cervell s'ha associat amb l'ansietat i els trastorns cognitius en persones grans.

Per investigar els mecanismes implicats i provar el potencial preventiu i terapèutic d’un fàrmac, un equip internacional d'investigadors en què ha participat Lydia Giménez-Llort, catedràtica de el Departament de Psiquiatria i Medicina Forense i membre de l'Institut de Neurociències de la UAB, han tractat ratolins mascle amb D-galactosa, un sucre que recrea l'acumulació de ROS al cervell pròpia de l'envelliment. Utilitzant aquest model animal d'envelliment accelerat, han analitzat la capacitat del CaD, un fàrmac utilitzat per a la retinopatia diabètica i la insuficiència venosa crònica, per tractar els problemes cognitius i neuropsiquiàtrics associats a l'edat avançada.

El fàrmac, que normalment no pot creuar la barrera hematoencefàlica, pot fer-ho quan, a causa de l'envelliment, augmenta la permeabilitat del cervell. Un cop allí, disminueix la permeabilitat dels vasos danyats i redueix la concentració de mediadors inflamatoris. Els investigadors, dirigits per Iman Fatemi Lab, de la Universitat de Ciències Mèdiques de Kerman a l'Iran, han demostrat ara que el CaD també redueix l'estrès oxidatiu, la qual cosa permet revertir els dèficits cognitius i l'ansietat. "Això és molt important, perquè es tracta de problemàtiques psicològiques i biològiques pròpies de l'envelliment. Veure que és possible el seu rescat en un model animal ens fa pensar que també podria funcionar en humans", explica Lydia Giménez-Llort.

Atès que aquest fàrmac ja ha estat aprovat clínicament per al tractament de malalties relacionades amb danys microvasculars, i que té pocs efectes secundaris, la seva reutilització pot representar una nova eina interessant per prevenir i tractar el deteriorament cognitiu en les persones grans.

Referència: Hakimizadeh, E.; Zamanian, M.; Giménez-Llort, L.; Sciorati, C.; Nikbakhtzadeh, M.; Kujawska, M.; Kaeidi, A.; Hassanshahi, J.; Fatemi, I. Calcium Dobesilate Reverses Cognitive Deficits and Anxiety-Like Behaviors in the D-Galactose-Induced Aging Mouse Model through Modulation of Oxidative Stress. s. Antioxidants 2021, 10, 649. https://www.mdpi.com/2076-3921/10/5/649