"Som Lesbos" o la crisi dels refugiats

Prototip SomLesbos
Prototip de SomLesbos

Les armilles salvavides dels refugiats acumulades a l'illa de Lesbos protagonitzen la mostra "Som Lesbos", a la Biblioteca d'Humanitats -fins el 31de gener-, en la que han participat els alumnes del Grau d’Antropologia Social i Cultural i els de disseny de l’Escola Massana, un innovador projecte que ens fa reflexionar.

14/12/2018

Els alumnes de quart del Grau d’Antropologia Social i Cultural de la UAB van inaugurar el 17 de desembre a la Biblioteca d’Humanitats l’exposició “Som Lesbos”, on han col·laborat el Departament d’Antropologia i l’Escola Massana, centre associat a la UAB.

Aquesta innovadora mostra, que es podrà veure fins el 31 de gener, presenta vint i dos prototips que els alumnes de modelisme industrial de la Massana van enviar al concurs “Què en fem, d’una?... i de moltes?”, organitzat des del Servei de Cooperació Internacional d’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per tal de donar una segona vida a les armilles salvavides dels refugiats acumulades a l’illa de Lesbos. A partir d’aquests dissenys, l’exposició pretén fer una lectura crítica sobre quin és el paper d’Europa en l’anomenada “crisi dels refugiats”.

A més, el projecte “Som Lesbos” ha organitzat diverses activitats relacionades amb aquest tema: una visita guiada per l’exposició el 19 de desembre, adreçada als estudiants de la Facultat de Filosofia i Lletres; una taula rodona, que ha tingut lloc a la Facultat de Filosofia i Lletres, el 9 de gener, i que ha comptat amb Maria Peix, de l’Àrea de Cooperació Internacional de l’AMB, Julia Pírez i Laura Riba, de la Fundació Autònoma Solidària (FAS), i Nour Alchikh, de la Càtedra UNESCO; i la projecció del documental Los muros del agua, el 14 de gener, a les 11 h, a la Sala Cinema.

Un blog propi
Som Lesbos és un projecte col·laboratiu entre els l'alumnat del grau d'Antropologia de la UAB i el de Disseny Industrial de l'Escola Massana (Barcelona). El projecte neix per, d'una banda, visibilitzar els propis projectes dels i les alumnes de l'Escola Massana que van dissenyar diferents prototips per reutilitzar les armilles salvavides que s'han anat acumulant a les platges de Lesbos (Grècia) amb l'arribada de refugiats per a un concurs de l'AMB.

Es va fer un concurs entre totes les propostes i el prototip guanyador ha estat un clauer salvavides, que té la doble finalitat de conscienciació i de recaptació de diner per ajudar als refugiats. Els alumnes que ho han dissenyat han estat Roger Vendrell i Alvaro Insenser, que expliquen que "el nostre propòsit principal era la conscienciació: donar a conèixer el problema a la gent. Per això vam dissenyar l'armilla i una tarja, on els refugiats expliquen la seva història; és com donar una segona vida a les armilles".

D'altra banda, el projecte també vol acostar el públic al tema dels refugiats, amb veus pròpies de persones que ho han viscut, com a refugiades pròpiament o com a persones col·laborades. S'ha creat un blog, que serveix fonamentalment per anar recollint totes les activitats que es realitzin en el marc d'aquesta exposició.

BLOG "SOM LESBOS"

Més informació: SomLesbos

 

Notícies relacionades

Totes les notícies