Nou cribratge massiu al campus de Bellaterra

Cribratge a la plaça Cívica

Tots els estudiants i tots els membres del personal docent i administratiu de la UAB tenen una nova oportunitat per realitzar una prova i saber si han contret la COVID-19. Aquest segon cribratge es realitzarà al campus de Bellaterra, entre el 5 i el 7 de maig.

04/05/2021

Del 5 al 7 de maig, el Departament de Salut de la Generalitat organitza una segona edició del cribratge massiu entre tots els membres del personal i de l'alumnat de la UAB per detectar casos asimptomàtics de COVID-19 i persones que han passat ja la malaltia. Les proves es faran a la plaça Cívica (davant de la farmàcia), de 9 a 19,30 h els dimecres 5 i el dijous 6 de maig, i de 9 a 15 h el divendres, dia 7.

Gràcies a l'excel·lent resposta de la comunitat de la UAB al cribratge massiu que es va dur a terme el mes d'abril, el Departament de Salut n'ha proposat aquesta segona edició al campus de Bellaterra. L'objectiu del nou cribratge és el mateix que en el primer cas: d'una banda, detectar persones asimptomàtiques per trencar les cadenes de transmissió i, de l'altra, saber quines persones ja han passat la malaltia.

Al cribratge del mes d'abril passat, la UAB va recollir dades de 10.511 persones, pràcticament la meitat de les dades acumulades a les universitats catalanes. Els percentatges de tests PCR amb resultat positiu a l'Autònoma va ser de tan sols un 0,56 %, molt per sota de la mitjana de la població de Catalunya sotmesa a la prova. Un 3,54 % dels tests serològics van donar resultat positiu, la qual cosa indica que aquest conjunt de persones havien sofert, tant si van ser simptomàtiques o no, la malaltia.

Qui pot fer les proves?

El cribratge és voluntari i gratuït. S'adreça a les persones asimptomàtiques i que no estiguin vacunades. Les que ja han passat la COVID-19 també poden presentar-se a fer les proves. Tot i que el cribratge s'adreça a la comunitat universitària, és de caràcter públic i, per tant, no s'exclourà ningú que acudeixi al punt de presa de mostres. Les persones que van passar els tests al cribratge realitzat entre el 8 i el 15 d'abril poden repetir la prova, si ho desitgen. Per contra, estan excloses les persones que presentin un quadre clínic compatible o suggestiu de COVID-19 (seran dirigides al seu centre d'atenció primària) i les persones vacunades, ja sigui amb una o amb dues dosis.

Es podran fer dues proves: PCR mitjançant una automostra nasal i test serològic ràpid (amb sang capil·lar) per saber si ja s'ha passat la malaltia. Es podrà decidir si es fan les dues proves o només la PCR; no es podrà, per tant, fer tan sols la prova de detecció serològica d'anticossos. Les persones interessades s'han d'identificar en el punt de cribratge amb la targeta sanitària de CatSalut, el DNI o el passaport.

Un cop finalitzada l'obtenció de la mostra de sang per a l'estudi serològic, es podran consultar els resultats a l'aplicació La Meva Salut per evitar aglomeracions i no haver d'esperar. Les persones que no tinguin la targeta sanitària de CatSalut rebran els resultats per correu electrònic.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Salut i benestar