Sala de premsa Premsa i mitjans

María Josefa Yzuel rep la Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física

Medalla RSEF Yzuel
La Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) i la Fundació BBVA van entregar, el 19 de maig, la Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física a la professora Yzuel.

21/05/2015

La catedràtica emèrita del Departament de Física María Josefa Yzuel va ser distingida, el mes de gener passat, amb la Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) de 2014 per una "trajectòria científica i acadèmica que ha impulsat notablement el camp de l'Òptica". El guardó forma part dels "Premis de la Física 2014".
 
Aquest 19 de maig, la professora Yzuel ha rebut el guardó en una cerimònia a la seu del la Fundació BBVA a Madrid, presidida per la secretària d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela; el director de la Fundació BBVA, Rafael Pardo; i el president de la RSEF, José Adolfo de Azcárraga. A la cerimònia va assistir també el degà de la Facultat de Ciències de la UAB, Antoni Méndez.
 
Els guardons, dotats en total amb 50.000 euros per a les seves vuit categories, reconeixen cada any alguns dels més rellevants físics espanyols. En aquesta edició, que coincideix amb la celebració del declarat per Nacions Unides Any Internacional de la Llum, s'ha premiat els autors de treballs en àrees que abasten des de la millora de la visió humana fins a la interacció de la llum amb la matèria a escala atòmica.
 
Mª Josefa Yzuel va ser la primera dona espanyola amb plaça estable a la universitat en l'àrea de Física, que va aconseguir l'any 1971. La seva investigació en processat d'imatges i cristalls líquids és reconeguda a escala mundial i es complementa amb el seu gran pes en importants organitzacions científiques internacionals. Van recolzar la seva candidatura, entre d'altres, el premi Nobel de Física Claude Cohen-Tannoudji i Ignacio Cirac, director de la Divisió Teòrica de l'Institut Max-Planck per a l'Òptica Quàntica. La doctora Yzuel presideix el comitè espanyol que desenvolupa el programa d'activitats per celebrar l'Any Internacional de la Llum 2015.