Sala de premsa Premsa i mitjans

Les biblioteques de la UAB ofereixen recursos d’estudi per a estudiants amb necessitats específiques

Recursos biblioteques UAB
Lupes per llegir millor la informació, programari específic per a estudiants amb dificultats d’aprenentatge o cabines adaptades són alguns dels recursos que disposen les biblioteques de la UAB en el marc d’un projecte del PIUNE, que té el suport del Consell Social.

02/06/2017

A finals del 2006 es va iniciar des del PIUNE, el Servei d’Atenció a la Discapacitat, un projecte per tal d’oferir als estudiants amb discapacitat física i amb mobilitat reduïda, o amb discapacitat sensorial, espais amb recursos tècnics i tecnològics accessibles que els permetin accedir a la informació i treballar de forma autònoma a les sales d'estudi. Durant el curs acadèmic 2016/2017, s’ha comptat amb el suport financer del Consell Social per a renovar els equipaments del centre de recursos i de les cabines adaptades, ja que en els darrers anys ha augmentat el nombre d’estudiants matriculats amb alguna discapacitat i/o necessitats educatives específiques.

Les cabines adaptades estan ubicades a la quarta planta de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, i també a la Biblioteca d’Humanitats i a la Biblioteca de Ciències Socials. Són espais d’estudi per als estudiants amb discapacitat i/o necessitats educatives específiques i estan equipats amb els recursos tècnics més innovadors (programaris, com ara programes de reconeixement de veu o d’ampliació de caràcters, i perifèrics, com ara ratolins i teclats adaptats) per garantir l’accés a la informació i comunicació.

Vinculat a la renovació d’equipaments, s’ha volgut equipar les cabines d’estudi de les biblioteques amb un programari específic (Claro Read) per als estudiants amb dificultats d’aprenentatge (dislèxia i TDAH), per donar resposta a les necessitats d’un perfil d’estudiant cada vegada més present a les aules universitàries.

D’altra banda, es disposa de 9 lupes TV per facilitar l’accés a la informació a les persones amb discapacitat visual distribuïdes a les següents biblioteques i unitats docents: Biblioteca d’Humanitats, de Ciència i Tecnologia, de Medicina, de Veterinària, de Ciències Socials, de Comunicació i Hemeroteca General, del campus de Sabadell, a la Unitat docent UAB Hospital Germans Trias i Pujol i la de l’Hospital Vall d’Hebrón.

Per a facilitar l’atenció a les persones amb discapacitat i/o necessitats educatives específiques i per a potenciar l’ús dels equipaments, l’equip tècnic del PIUNE ofereix una formació al personal de les biblioteques i ha establert un protocol d’accés a les cabines.