Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB investeix Timothy J. Kehoe com a doctor 'honoris causa'

Timothy J. Kehoe
L'economista Timothy J. Kehoe, referència mundial en temes com les recessions econòmiques o les crisis del deute sobirà, serà investit com a doctor honoris causa de la UAB el 16 de març, al Rectorat. Jordi Caballé, catedràtic del Departament d'Economia i d'Història Econòmica, actuarà com a padrí.

07/03/2016

El proper 16 de març, l'economista nord-americà Timothy Jerome Kehoe, professor a la Universitat de Minnesota, serà investit com a nou doctor honoris causa de la UAB, a proposta de la Facultat d'Economia i Empresa, en una cerimònia que tindrà lloc a les 12 h, a la sala d'actes del Rectorat. El rector de la UAB, Ferran Sancho, presidirà l'acte, en què Jordi Caballé, catedràtic del Departament d'Economia i d'Història Econòmica, actuarà com a padrí del doctorand. La cerimònia comptarà també amb la presència de Robert Lucas, premi Nobel d'economia i un dels autors de la teoria de les expectatives racionals.

Kehoe, que és doctor en economia per la Universitat de Yale, destaca tant per la seva destacada contribució a la recerca en economia dinàmica i macroeconomia com per la seva estreta relació amb diverses institucions acadèmiques d'àmbit espanyol i català i, en particular, amb la UAB.

A més de la Universitat de Minnesota, ha exercit la docència també a altres institucions nord-americanes i europees: al Massachusetts Institute of Technology, a la Universitat de Cambridge, a la Barcelona Graduate School of Economics, a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles, etc. Kehoe, que parla amb fluïdesa català i castellà, és també un dels participants més fidels del simposi anual de l'Asociación Española de Economía i ha estat membre del consell editorial de la Revista Española de Economía.

A la UAB, ha estat professor visitant de la Facultat d'Economia i Empresa durant diversos períodes des de 1983 i va pronunciar-hi la lliçó inaugural del curs 2012-2013. Col·labora amb l'institut de recerca MOVE (Markets, Organizations and Votes in Economics) i en la docència del programa de màster i doctorat IDEA, va ser codirector del Model d'Equilibri General Aplicat (MEGA) i forma part del Consell Científic de la BGSE. Més enllà de l'àmbit universitari, és assessor del Federal Reserve Bank de Minneapolis i ha assessorat també els governs d'Espanya, Mèxic i Panamà.

Referent mundial

Kehoe és una referència internacional en l'estudi de les recessions econòmiques. Segons les seves conclusions, les recessions solen estar acompanyades de reduccions de la productivitat dels factors productius, reduccions que acaben provocant crisis financeres. D'altra banda, juntament amb Harold Cole, va canviar la manera d'enfocar l'estudi de les crisis del deute sobirà tot posant èmfasi en la possibilitat de les crisis induïdes per la pèrdua de confiança en els governs. Una altra de les seves contribucions cabdals és l'estudi dels efectes macroeconòmics i sobre el benestar dels processos de liberalització comercial, tot estudiant especialment les implicacions del tractat de lliure comerç NAFTA entre Canadà, Estats Units i Mèxic.

El nou doctor honoris causa de la UAB ha publicat nombrosos treballs a les revistes més prestigioses de l'àmbit acadèmic de l'economia. A més, ha dirigit 74 tesis doctorals i ocupa el lloc número 29 del rànquing mundial RePEC, que avalua la qualitat posterior de la recerca dels seus estudiants.

El 1991 va ser escollit soci de la Ecometric Society, un dels màxims honors als que pot aspirar un economista acadèmic actualment. Des de 1982 ha gaudit ininterrompudament de les molt competitives beques de la National Science Foundation dels Estats Units. Actualment, és president de la Society of Economic Dynamics, l'associació de referència per als economistes que investiguen els aspectes dinàmics de l'economia.