La UAB investeix el periodista Joaquim Maria Puyal com a doctor 'honoris causa'

Joaquim Maria Puyal

Joaquim Maria Puyal, el primer periodista en fer narracions radiofòniques en català d'un partit de futbol des de la segona república, serà investit doctor honoris causa el 7 de maig. És la darrera de les cinc distincions extraordinàries atorgades amb motiu del cinquantenari de la UAB.

25/04/2019

El 7 de maig, a les 12 h, la sala d'actes del Rectorat acollirà la cerimònia d'investidura com a doctor honoris causa del periodista Joaquim Maria Puyal. Aquest és un dels cinc doctorats honoris causa extraordinaris que la UAB lliura aquest curs amb motiu de la celebració del seu cinquantè aniversari. Puyal, que ha estat un factor de normalització essencial del català en fer arribar la llengua al conjunt de la societat a través de les seves retransmissions, serà apadrinat per Miquel de Moragas, catedràtic honorari del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB. Per assistir-hi, es pot realitzar prèviament la inscripció a través d'aquest enllaç. La cerimònia, a més, es podrà seguir per streaming.

Format en ciències de la informació a la UAB, Puyal acumula cinquanta anys de carrera professional i més de tres mil narracions esportives. Va esdevenir el primer periodista en reprendre les retransmissions radiofòniques en català d'un partit de futbol després de la segona república. La seva trajectòria s'ha desenvolupat a Ràdio Barcelona, Televisió Espanyola, Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio. Ha estat responsable de programes com ara Vostè pregunta (TVE) i Vostè jutja, La vida en un xip o Un tomb per la vida (tots tres a TV3).

Les seves aportacions a la terminologia i el llenguatge del llenguatge periodístic el van dur a incorporar-se a la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i és autor d'una tesi doctoral sobre discurs televisiu i de l'assaig Aicnàlubma. Reflexions sobre la societat i els mitjans. Propostes per a la nova televisió (Columna).

El nou doctor honoris causa de la UAB ha estat un referent i mestre per a multitud de professionals del sector a Catalunya (Sílvia Coppulo, Mònica Terribas, Jordi Basté, Eduard Boet, Manuel Fuentes, etc.) i ha rebut nombroses distincions per la seva tasca: quatre premis Ondas, la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Radiodifusió de la Generalitat, el premi Manuel Vázquez Montalbán de periodisme esportiu o el Premi Nacional de Cultura, entre d'altres. Puyal, a més, ha estat membre del Consell Social de la UAB.

'Messi' i 'Sumer is icumen in'

A la cerimònia, el Cor de Cambra de la UAB interpretarà Messi, peça del cantant Bruno Oro arranjada per Poire Vallvé, i Sumer is icumen in, una ronda popular medieval anglesa del mitjan segle XIII. L'actuació inclourà també el tema Universitas, composta per Poire Vallvé i Rafel Simó especialment per al cinquantè aniversari de la UAB, i el tradicional cant universitari Gaudeamus igitur.

Entre els doctorats honoris causa excepcionals atorgats per commemorar el cinquantenari de la UAB, el nomenament de Puyal correspon a l'eix del compromís amb la llengua catalana i la societat. Anteriorment, s'han atorgat distincions que corresponien als eixos temàtics de la llibertat d'expressió (a la periodista també Caddy Adzuba), la solidaritat (a la microbiòloga i activista Marie-Paule Kieny), la identitat cultural (a l'escultor Jaume Plensa) i el coneixement (a la física nord-americana Lisa Randall).

Més informació: L'audàcia del coneixement: 50 anys UAB

 

Notícies relacionades

Totes les notícies