Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB investeix doctor "honoris causa" el director musical Josep Pons

Josep Pons, honoris causa per la UAB

Considerat un dels directors musicals més rellevants actualment i director musical del Gran Teatre del Liceu, Josep Pons Viladomat, ha estat investit doctor honoris causa el dimecres, 7 d'abril, a la UAB en el que ha estat el primer acte presencial que organitza la Universitat -amb aforament restringit per la pandèmia-, en un acte que s'ha retransmès per Youtube i en el qual hi han estat presents prop de 200 persones a l'Auditori de la UAB.

07/04/2021

"Crec fermament que a través de l'art podem adquirir coneixement" ha dit en la seva lliçó magistral Josep Pons.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha investit el dimecres, 7 d'abril, doctor honoris causa a Josep Pons Viladomat, director musical del Gran Teatre del Liceu, a proposta de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB. La distinció se li concedeix “pel seu compromís amb el panorama musical de Catalunya; per la seva contribució en la recuperació i difusió del patrimoni musical hispànic; pel seu suport als compositors contemporanis i a les noves generacions d'instrumentistes; per la creació de projectes innovadors i d'excel·lència; pel seu esforç per obrir el fet musical als nous públics del segle XXI".

L'acte es va iniciar amb unes paraules del rector de la UAB en record del professor d'Economia, Aracadi Oliveres, mort dimarts. A continuació, la lectura de l'acta de nomenament per part de la secretària general de la UAB, Esther Zapater. A la taula presidencial hi han estat, a part del rector, el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Joan Carbonell, i el president del Consell Social de la UAB, Gabriel Masfurroll.

Tot seguit, el catedràtic del Departament d'Art i Musicologia de la UAB, Francesc Cortès, padrí del doctorand, ha llegit la laudatio o discurs en el que ha glossat els mèrits de Josep Pons. Ha dit que "la UAB i el doctorand comparteixen sis qualitats bàsiques que ens defineixen, ens atorguen personalitat i voluntat de superació: recerca de la qualitat, el compromís amb la modernitat, un esperit constructor, la implicació social, la projecció internacional i la promoció de la joventut".

Pel que fa a la qualitat, ha destacat que la recerca d'aquesta ha estat des de sempre el seu guiatge, com la cura i enginy en la confecció de les programacions. "Amb l’Orquestra del Lliure feien prop de 10 assajos per a preparar un concert, o més si calia. També ho va aconseguir quan dirigia la Coral Belles Arts de Sabadell (1986) o la Coral Càrmina (1988-1990), tot convertint-los en grups de referència. Un altre indicador de la Qualitat, i alhora del que ara en diríem “transferència” són els seus 40 CD’s publicats amb Harmonia Mundi France des de 1991, i els 10 enregistraments amb Deutsche Grammophon, que han rebut nombrosos guardons internacionals: el Grammy, el Cannes Classical Awards, els Diapassons d’or o els Chocs de la musique, o el premi de l’Académie Charles Cross".

Pel que fa a la modernitat, Francesc Cortès n'ha subratllat el seu compromís, "amb actitud oberta que aterra fronteres entre estils i gèneres, que combina una orquestra simfònica amb Miguel Ríos, Franck Zappa, Nino Rota, Tomatito, o Miguel Poveda".

Tot seguit, el rector de la UAB, Javier Lafuente, ha fet el lliurament del diploma i li ha atorgat la medalla de doctor honoris causa. Lafuente ha explicat que les qualitats de Josep Pons que s'han destacat formen part de l'ideari fundacional de la UAB. "Per això és un honor emmirallar-nos en persones exemplars com ell, que ens ajuden a preservar una universitat de qualitat, oberta i innovadora". Per al rector, "el currículum de Josep Pons és un bon exemple d'aquesta actitud vital i el seu compromís amb un repertori contemporani, l'anhel per seduir públics nous i la promoció de nous talents"

Josep Pons, ha pronunciat la lliçó magistral titulada «Qui soc. Com soc. Què faig", en la que ha explicat com és, el seu "credo" ha dit: "Crec fermament que a través de l'art podem adquirir coneixement. L'art infon coneixement". I ha afegit que "crec en la necessitat de l'art, sempre, però encara més en el període que ens toca viure. Crec que l'art és l'únic remei que ens pot treure dels dualismes simplificadors. Crec en la màgia de l'art i de la música. I crec finalment en l'honestedat i el compromís, com a pilars que em permeten "ser" i no "semblar que sóc". Ha dit també que "la música comença on acaben els mots; ens diu coses que no som capaços d'expressar en paraules, i ens les diu de manera directa i diàfana". 

Sobre la seva professió ha explicat que "un bon director no ho serà fins que sigui capaç d’escoltar la partitura amb els ulls i de llegir-la amb les orelles". Per a ell, la principal funció d'un director d'orquestra és "aglutinar ànimes, unir-les de manera que formin un tot, respectant-ne alhora cadascuna i procurant-li un espai expressiu propi".

Després de la seva lliçó magistral, s'ha projectat un fragment de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigida per Josep Pons, interpretant "El amor brujo", de Manuel de Falla, i l'acte s'ha acabat amb el Gaudeamus Igitur.  La cerimònia d'investidura ha comptat amb un aforament de públic restringit degut a la situació sanitària i s'ha retransmès en directe i de forma íntegra pel canal Youtube de la Universitat. 

Hi han assistit prop de 200 persones -a l'Auditori de Lletres de la UAB-,  entre les quals la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón; el president del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany; o la presidenta de l'Orfeó Català, Mariona Carulla, entre d'altres personalitats. 

Una llarga i destacada trajectòria professional

Considerat un dels directors més rellevants de la seva generació, Josep Pons Viladomat és el director musical del Gran Teatre del Liceu. Nascut a Puig-reig (Berguedà), va entrar amb nou anys a l’Escolania de Montserrat, on va iniciar la seva formació musical, per passar després al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, on va estudiar composició amb Josep Soler i direcció amb Antoni Ros-Marbà.

L’any 1985 va fundar l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure, de la mà de Fabià Puigserver, des d’on va difondre un repertori centrat en els compositors del s. XX (Falla, Schönberg), compositors estrictament contemporanis (Benjamin) i compositors catalans (Gerhard, Gols, Casablancas, Amargós, els dos Guinovart, Mompou, Montsalvatge, etc.). Entre els seus enregistraments d’aquesta època destaca l’edició de l’òpera Pepita Jiménez d’Isaac Albéniz, a partir de l’edició que en va fer Josep Soler. Durant aquest període va continuar en el món de la direcció coral, dirigint la Coral Carmina (1988-1990).

L’any 1993 va fundar la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. És director honorari de l’Orquesta y Coro Nacionales de España i de l’Orquesta Ciudad de Granada, de les quals va ser director artístic i titular. Va ser també director musical executiu de les cerimònies dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992.

L’any 1999 va ser distingit amb el Premi Nacional de la Música que atorga el Ministeri de Cultura. És acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts i ha estat guardonat amb la Medalla de Oro de Bellas Artes el 2019. Ha enregistrat una cinquantena de títols per a Harmonia Mundi France i Deutsche Grammophon, i ha obtingut els màxims guardons: Grammy, Cannes Classical Awards, Grand Prix de l’Academie Charles Cross, Diapason d’Or i Choc de la Musique.

Dirigeix habitualment les principals orquestres i sales d’arreu del món, i ha establert una relació continuada amb l’Orchestre de Paris, la Philharmonia, la City of Birmingham, la Gewandhauss de Leipzig, la Staastskapelle de Dresden, la NHK de Tòquio i la BBC Symphony Orchestra, amb la qual ha fet diverses aparicions als BBC Proms de Londres.

Va debutar al Gran Teatre del Liceu el 1993 i des del 2012 n’és el director musical, amb l’encàrrec de projectar l’orquestra a escala internacional.

Compromès amb la cultura del país, Josep Pons s’ha implicat en la recuperació de partitures emblemàtiques, com ara l’òpera La Fattucchiera (1838) de Vicenç Cuyàs, que es va reestrenar al Liceu l’octubre de 2001 i fou editada pel segell discogràfic Columna Música. Abans de ser-ne director musical titular, Pons va estrenar en el Gran Teatre l’òpera de Joan Guinjoan “Gaudí“ (2004) i “Don Quijote en Barcelona” de José Luis Turina (1999). La temporada 2018-2019, va dirigir l’estrena mundial de “L’enigma di Lea” amb llibret de R. Argullol i música de Benet Casablancas.

Vinculació amb la UAB

Pel que fa a la vinculació de Josep Pons amb la UAB -en el marc del Departament d'Art i Musicologia i de la Facultat de Filosofia i Lletres- va participar en l'assessorament dels cursos d'Òpera Oberta organitzats pel Gran Teatre del Liceu, en què han participat estudiants de l'Autònoma, i va pronunciar la lliçó magistral que va inaugurar el curs 2015-2016 a la Facultat de Filosofia i Lletres. 

El Consell de Govern de la UAB va aprovar el seu nomenament el 30 d’octubre de 2019, però la situació sanitària va impedir que la cerimònia d’investidura es celebrés l'abril del 2020, tal com estava prevista. Es tracta del primer acte institucional de la UAB amb públic arran de la pandèmia, amb una assitència limitada però, en compliment de les restriccions sanitàries.

VÍDEO DE L'ACTE SENCER RETRANSMÈS PER YOUTUBE

Gran Teatre del Liceu

Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB