La UAB estudiarà l’impacte del canvi climàtic als jaciments lacustres

Campanya 2020 La Draga

L’equip d’investigació de La Draga, del qual forma part la UAB, durà a terme un projecte internacional per estudiar l’efecte d’esdeveniments climàtics extrems en l’entorn de tres jaciments lacustres mediterranis. Així ho ha anunciat en la presentació de la campanya d’excavacions d’enguany, feta sota estrictes mesures de seguretat.

18/09/2020

El projecte internacional WOODPLAKE Habitatges arqueològics sobre puntals de fusta en llacs mediterranis europeus: estratègies per a la seva explotació, monitoratge i conservació, avaluarà l’impacte del canvi climàtic i els esdeveniments climàtics extrems en la conservació i salvaguarda dels jaciments lacustres en els llacs mediterranis. A més de realitzar-lo al jaciment neolític de La Draga (Banyoles), es durà a terme als jaciments de l’edat de Bronze i de l’edat del Ferro dels llacs de Bolseno i Mezzano, situats al centre d’Itàlia. El projecte està finançat en el marc de la convocatòria europea The Joint Programming Initiative on Cultural Heritage.

Durant els propers tres anys, l’equip de recerca, format per investigadors de la UAB, del CSIC i del Museu Arqueològic de Catalunya (MAC), amb la participació del Museu Arqueològic de Banyoles, verificarà l’efecte d’esdeveniments climàtics extrems en l’ambient circumdant dels llocs arqueològics i n’avaluarà les conseqüències sobre el seu sediment i l’estat de conservació. A més, analitzarà l’evolució de les condicions climàtiques passades, per formular escenaris futurs o establir i millorar la base de coneixements en entorns lacustres d’origen volcànic i càrstic-tectònic a les zones costaneres i continentals de la Mediterrània que ajudin a comprendre els processos de formació dels jaciments i les implicacions per a la conservació del lloc. Un altre objectiu del projecte és capitalitzar la informació existent sobre els estudis de casos seleccionats i establir una xarxa d’investigadors per a l’estudi dels entorns dels llacs. 

Raquel Piqué, investigadora del Departament de Prehistòria de la UAB i codirectora del projecte, ha destacat que aquest “brindarà una contribució original a l’estat actual del coneixement en aquest àmbit, a la vegada que mesurarà l’impacte concret dels canvis climàtics i l’escalfament global en la fusta negada”.

Estudi sobre modelització de paisatges i gestió de recursos a la prehistòria

A més del projecte internacional, el grup de recerca de La Draga ha obtingut finançament del Ministerio de Ciencia e Innovación per dur a terme, també durant els propers tres anys, el projecte Modelització del paisatge i gestió de recursos en la transició a l’agricultura al nord-est de la Península Ibèrica, coordinat per la Institució Milà i Fontanals, del CSIC, i la UAB. Les dades obtingudes en la recerca del jaciment de La Draga s’integraran en el context de jaciments contemporanis del nord-est de la Península. En el marc del projecte, s’analitzaran també els processos tecnològics implicats en la transformació de les matèries primeres amb l’estudi del context paleoecològic i territorial en què es van produir.

Miquel Cuenca, regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Banyoles, ha destacat el fet que “just en l’any que celebrem el 30è aniversari del seu descobriment, el jaciment de La Draga segueix aportant informació cabdal sobre aquest episodi decisiu que és la revolució neolítica” i ha afegit que “no és casualitat, doncs, que el projecte d’investigació hagi rebut aquest any tots aquests reconeixements i que institucions científiques de primer nivell hi vulguin estar implicades”.

Campanya marcada per la Covid-19

Les excavacions arqueològiques al jaciment neolític de la Draga de Banyoles s’han reprès aquest setembre adaptades a les restriccions per la Covid-19, amb nous protocols de funcionament i estrictes normes de seguretat que han provocat, entre altres mesures, que l’equip tècnic, de voluntaris i d’estudiants del grau d’Arqueologia de UAB s’hagi reduït substancialment. Aquest any hi ha hagut 20 participants, enfront els 35 de la campanya anterior. 

Antoni Palomo, codirector del projecte de recerca i conservador de les col·leccions de Prehistòria del Museu d’Arqueologia de Catalunya, ha explicat que “malgrat les circumstàncies, que ens han fet variar protocols i introduir noves mesures, hem cregut necessari afrontar la situació i mantenir la campanya com a signe de normalitat”.

Els treballs d’enguany, que està previst que acabin la propera setmana, s’han concentrat en la finalització d’una nova zona d’excavació al sector A, on les primeres excavacions havien documentat una gran quantitat de fogars, sòls de cabanes realitzades amb pedres i grans fosses que s’utilitzaven com a abocadors d’escombraries. Concretament, les tasques arqueològiques han permès acabar d’excavar i documentar una gran construcció feta de blocs de travertins en el farcit de la qual apareixen gran quantitat de restes arqueològiques, bàsicament restes d’animals consumits, però també altres elements com estris de pedra i os i ceràmiques, algunes d’elles decorades.

La campanya d’excavacions arqueològiques d’aquest any forma part dels projectes quadriennals de recerca en matèria d’Arqueologia i Paleontologia per al període 2018-2021 convocats pel Departament de Cultura de la Generalitat La Draga (Banyoles) i el procés de neolitització en la plana prelitoral i el Prepirineu de comarques de Girona.

 

Notícies relacionades

bioestructures mínimes que imiten enzims naturals

Dissenyen nanoenzims amb una combinació única d'estructura i funcions

Un equip de recerca de la UAB ha dissenyat unes bioestructures mínimes capaces de realitzar dues activitats enzimàtiques diferenciades i regulables de manera reversible gràcies a una combinació única de propietats estructurals i funcionals. L'estudi obre la porta a la creació de nanomaterials “intel·ligents” amb combinacions a la carta de funcions catalítiques.

Totes les notícies