Sala de premsa Premsa i mitjans

L'ECIU University, una de les propostes d'Universitat Europea aprovades per la UE

Estudiants
La UAB coordinarà un dels tres Challenge Innovation Hubs del projecte presentat pel Consorci Europeu d'Universitats Innovadores (European Consortium of Innovative Universities, ECIU), que ha rebut l'aprovació de la Comissió Europea.

26/06/2019

Mitjançant un projecte pilot de tres anys, el Consorci Europeu d'Universitats Innovadores (European Consortium of Innovative Universities, ECIU), del qual forma part la UAB, endegarà un projecte d'educació basada en resolució de reptes enlloc de titulacions de grau. El projecte anomenat ECIU University estarà obert a estudiants, investigadors, indústria i societat en general a través de les fronteres. Oferirà educació sota demanda, interdisciplinària i flexible, ajustada a les necessitats de la societat i dels estudiants.

Els reptes es basaran en els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides per a ciutats i comunitats. Això vol dir que els docents de l'ECIU University abordaran problemes reals i cabdals per a la societat i per contribuir a un món millor.

Un suport prestigiós de la UE

A partir d'una iniciativa del president francès Emmanuel Macron, la Comissió Europea va anunciar la convocatòria per a European Universities com a part del programa EU Erasmus+. Al projecte, 85 milions d'euros (amb un màxim de cinc milions d'euros per projecte per a tres anys) es posaran a disposició de les aliances d'universitats per tal d'enfortir les seves col·laboracions. Les aliances han hagut d'aprofundir en un currículum europeu que contempli innovacions pedagògiques, mobilitat estructurada i un campus europeu. Avui, 26 de juny, la Comissió Europea ha anunciat que ECIU University és una de les 17 candidatures acceptades.

La rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha valorat que la Universitat "està molt satisfeta de participar en aquesta iniciativa que connecta molt bé amb el nostre ADN innovador, emprenedor i col·laboratiu".

Universitats per al futur

Desenvolupant aquest nou model educatiu, l'ECIU University respon a reptes socials urgents. Segons el president d'ECIU, Victor van der Chijs (Universitat de Twente), "només podem atendre aquestes reptes amb estudiants més emprenedors, amb els nostres millors investigadors i amb experts de la resta de la societat". Segons Van der Chijs, "la Unió Europea ha confirmat que el nostre consorci lidera la innovació docent i educativa, i apunta en la bona direcció per tal de reinventar la relació de les universitats amb la resta de la societat i amb els desafiaments que planteja".

Model trencador d'educació

L'ECIU University crearà una plataforma on estudiants, investigadors, societat i indústria podran treballar conjuntament per trobar solucions innovadores a desafiaments reals. Crearà nous estudis a partir d’una educació individualitzada i flexible traduïts en “microcredencials” (assignatures molt especialitzades), que els servirà com un "passaport competencial" adaptat a les seves necessitats enlloc d'oferir un grau fixe amb unes dimensions comunes per a tothom.

La mobilitat i la transnacionalitat són el nucli de l'ECIU University. Per facilitar la relació entre els membres, s'establiran tres Challenge Innovation Hubs: a Linköping (Suècia), a Hamburg (Alemanya) i a Barcelona, coordinat per la UAB.

Suport de la societat i de la indústria

El pla per a l'ECIU University ha estat codissenyat amb la indústria, les organitzacions públiques, la societat, el món acadèmic i estudiants actuals i futurs en esdeveniments realitzats a tota Europa. Els socis industrials de les universitats i autoritats públiques locals també donen suport a la creació de l'ECIU University.

Els stakeholders industrials que li donen suport són Airbus, Cisco, Engineering Ingegneria Informatica S.p.A., Ericsson AB, Hella Lithuania, Intel, Lietuvos Energija, Lyse Group, NXP, Ponsse, Sandoz Industrial Products S.p.A. Gruppo Novartis, Sick AG, i Suez Environment.

Tret de sortida al novembre

El tret de sortida oficial del projecte es produirà el proper mes de novembre. A partir del 2020, estudiants, treballadors i col·laboradors externs tindran l'oportunitat de formar part del pilotatge d'un projecte educatiu innovador.

Sander Lotze, director del projecte ECIU University, afirmar que "es tracta d'un projecte molt ambiciós. Vol captar l'atenció d'emprenedors i experts en educació d'arreu del món. Estic molt satisfet de tot el feedback positiu que hem rebut fins ara i convido a la societat, els investigadors, els estudiants i stakeholders a plantejar reptes reals en què puguem treballar".

Membres de l'ECIU

A més de la UAB, formen part de l'ECIU la Universitat d'Aalborg University (Dinamarca), la Universitat d'Aveiro (Portugal), la Dublin City University Irlanda), la Universitat Tecnològica d'Hamburg (Alemanya), el Grup INSA (França), la Universitat de Linköping (Suècia), la Universitat Tecnològica de Kaunas (Lituània), la Universitat de Nottingham (Regne Unit), la Universitat d'Stavanger (Noruega), la Universitat  de Trento (Itàlia), la Universitat Tampere (Finlàndia) la Universitat de Twente (Països Baixos) i el Tecnològic de Monterrey (Mèxic).

Més informació: European Consortium of Innovative Universities (ECIU)