L’economista Joan Martínez Alier guanya el Premi Balzan de reptes ambientals

iMGPremiMartinezAlier

L'economista Joan Martínez Alier de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB), és un dels guardonats amb el Premi Balzan 2020. La Fundació Internacional Balzan, que atorga el premi, en destaca "l'excepcional qualitat de les seves contribucions a la fundació de l'economia ecològica". Aquest premi l'han rebut, en altres edicions, prestigiosos científics i artistes rellevants de la talla de J.L.Borges, la mare Teresa de Calcuta o M.Castells. 

15/09/2020

El seu treball pioner sobre les relacions entre el medi ambient i l'economia ha fet visible la desigual distribució dels recursos naturals i la necessitat de Justícia Ambiental.

L'economista Joan Martínez Alier de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és un dels guardonats amb el Premi Balzan 2020 en la categoria de "Reptes ambientals: Respostes de les Ciències Socials i les Humanitats". El premi, que va ser anunciat el dilluns dia 14 de setembre a Milà, està dotat amb 695.000 euros (uns 825.000 dòlars), dels quals la meitat es destinada a projectes en què participin joves investigadors. L'ajut permetrà donar continuïtat al seu projecte d'Atles de la Justícia Ambiental (EJAtlas), que recull i mapeja els conflictes socioambientals existents al món.

La Fundació Internacional Balza destaca "l'excepcional qualitat de les seves contribucions a la fundació de l'economia ecològica". El seu treball pioner sobre les relacions entre el medi ambient i l'economia ha fet visible la desigual distribució dels recursos naturals i la necessitat de Justícia Ambiental. Els premis d'aquest any seran lliurats a Roma, el 19 de novembre, pel President de la República, Sergio Mattarella.

Nascut a Barcelona el 1939, Martínez Alier és catedràtic emèrit i Investigador Titular des de 2010 de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), del que va ser un dels seus impulsors. La seva línia de recerca gira entorn de la relació entre l'ecologia i l'economia. Va des de la història agrària o ambiental a la política ambiental o l'ecologia política. Actualment dirigeix la revista Ecologia Política i algunes de les seves publicacions destacades són "L'ecologisme i l'economia" (1984) o "Economia ecològica i política ambiental" (amb Jordi Roca, 2001).

Martínez Alier s´ha mostrat molt agraït pel premi, que considera un reconeixement a les causes que defensa des de fa dècades, com són l’economia ecològica i l’ecologia política. “És, a més, un ajut per donar continuïtat a la nostra feina a l’Atles de Justícia Ambiental”.

La italo-suïssa fundació Internacional Balzan atorga aquest premi des de 1961 a científics i artistes per la seva contribució als seus respectius camps, que són elegits (tant els guardonats com els camps en qüestió) per un comitè internacional format per 19 figures destacades de les ciències i les lletres.

En edicions passades, el Premi Balzan ha estat concedit, entre d'altres a l'escriptor Jorge Luis Borges, la mare Teresa de Calcuta o l'actual ministre d'Universitats espanyol, Manuel Castells.

El president de la Comissió General del Premi, Luciano Maiani, ha assenyalat que enguany el premi ha aconseguit un dels seus propòsits fonamentals: "integrar els estudis i investigacions més prometedors en els temes més actuals en una perspectiva interdisciplinària".

"M'agradaria expressar la gran satisfacció del Comitè per l'elecció de quatre il·lustres guanyadors que destaquen no només per la profunditat de la investigació i els coneixements, sinó per la seva mirada a el futur treballant en els principals problemes que enfronta la humanitat en l'actualitat", ha afegit.