Sala de premsa Premsa i mitjans

Impuls a la recerca sobre els beneficis de l'oli d'oliva en el càncer de mama

Nou impuls a la recerca sobre els beneficis de l'oli d'oliva en el càncer de mama
La Fundación Patrimonio Comunal Olivarero y l'Organización Interprofesional del Aceite de Oliva Español invertiran novament en la recerca del Grup Multidisciplinari per a l'Estudi del Càncer de Mama que dirigeix ​​el professor de la UAB Eduard Escrich sobre la relació entre la dieta i el càncer de mama.

12/09/2016

La Fundación Patrimonio Comunal Olivarero, l'Organización Interprofesional del Aceite de Oliva Español i la UAB van signar ahir un conveni de col·laboració per impulsar la investigació sobre els efectes de l'oli d'oliva verge extra i altres lípids de la dieta en el càncer de mama. Les dues entitats del sector olivarer finançaran la investigació que dirigeix ​​el professor del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i Immunologia de la UAB, Eduard Escrich, tot donant continuitat a la relació que des de l’any 2006 han establert el sector i la UAB.
 
El finançament suposa un nou impuls a les investigacions del Grup Multidisciplinari per a l'Estudi del Càncer de Mama de la UAB, que pretenen determinar la possible activitat de components habituals de l'alimentació humana, més enllà del seu valor nutricional, que permetin formular opinions científiques en relació amb la salut de la població o el risc de patir aquest tipus de càncer. Entre els resultats obtinguts, els investigadors han observat que els greixos no provoquen la malaltia, però algunes d'elles poden accelerar el seu curs clínic quan són consumides en excés, mentre que d'altres, com l'oli d'oliva verge extra, en consum moderat frenen la seva progressió. Així mateix, aquest grup investigador ha descrit diversos i complexos mecanismes moleculars que estan implicats en aquests efectes dels lípids de la dieta.
 
En l'acte de la signatura del conveni, que va tenir lloc ahir a l'Edifici del Rectorat de la UAB, van participar la rectora de la UAB, Margarita Arboix; el vicerector d'Investigació i Transferència de la UAB, Armand Sánchez; el director gerent de la Fundación Patrimonio Comunal Olivarero, Álvaro González-Coloma; Francisco Sensat, membre del Patronat; el vicepresident de l’Organización Interprofesional del Aceite de Oliva Español, José Pont; la gerent de l'organització, Teresa Pérez; i el director del Grup Multidisciplinari per a l'Estudi del Càncer de Mama i professor del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la UAB, Eduard Escrich.

A l'acte de signatura del conveni, la rectora va exalçar la importància del sector de l'oli d'oliva tot recordant el seu contacte amb ell quan ocupava la Direcció General de Recursos Agrícoles i Ramaders del govern espanyol. Segons Arboix, l'oli d'oliva és "un producte que cal difondre" especialment.

González Coloma va coincidir en aquest sentit amb la rectora i va destacar les característiques saludables i de gastronomia de qualitat com a elements importants per a la penetració del producte als mercats emergents com ara l'asiàtic. Per la seva banda, Pont va fer notar la bona marxa del sector a Espanya, on la producció ha crescut molt els últims anys: actualment, segons va explicar, Espanya exporta dos terços de la seva producció.

Escrich va destacar que gràcies a aquests recursos s'ha pogut "aportar coneixement en el camp de la dieta i el càncer de mama, de gran importància en salut pública", i va aprofitar l'acte per agrair als representants del sector la col·laboració establerta durant els últims anys, que ha donat impuls a la recerca del seu grup. I Sánchez va expressar l'importància per a la Universitat d'aquest tipus d'acords vinculats a "projectes amb cotinuidad" i lligats a la "difusió científica", en aquest cas, de les propietats anticancerígenes de l'oli d'oliva.

Impuls a la recerca
 
La Fundación Patrimonio Comunal Olivarero és una entitat sense ànim de lucre que té entre els seus objectius promoure treballs d'investigació per a la millora de la producció olivarera i per a l'estudi de les qualitats de l'oli en l'alimentació, la salut humana i les seves propietats terapèutiques; així com divulgar les qualitats i les característiques de l'oli d'oliva verge.
 
L’Organización Interprofesional del Aceite de Oliva Español és una organització interprofessional agroalimentària que uneix representants dels diferents agents del sector: oliverers, almàsseres, refinadors, envasadors i exportadors, per tal de reforçar la presència de l'oli d'oliva espanyol al mercat mundial, millorar la seva competitivitat, i garantir el futur del sector. Impulsa programes d'investigació i desenvolupament, amb especial interès en la relació entre l'oli d'oliva i la salut.