Estudien la importància dels fluxos de pols del Sàhara en el canvi climàtic

Expedició JC134

L'investigador ICREA de l'ICTA-UAB, Antoni Rosell Melé participa en una recerca internacional que analitza els processos de transport i deposició de la pols procedent del Sàhara i d'incendis d'Àfrica. La pols atmosfèrica contribueix al refredament del planeta i fertilitza els oceans.

06/05/2016

Estudiar els processos de transport i deposició de la pols procedent del desert del Sàhara i d'incendis a l'Àfrica per determinar la seva importància en la regulació del clima del planeta i els ecosistemes marins. Aquests són els objectius principals de l'expedició científica JC134 del Royal Research Ship James Cook organitzada pel NIOZ Royal Netherlands Institute for Sigui Research i en què ha participat l'investigador ICREA de l'ICTA-UAB, Antoni Rosell. Es tracta de l'últim creuer que travessa l'Atlàntic realitzat en el marc del projecte Dusttraffic liderat per Jan Berend Stuut i finançat a través de l'European Research Council (ERC).

El projecte pretén quantificar els fluxos transatlàntics de la pols i sutge des d'Àfrica i la seva influència en el canvi climàtic mitjançant els processos de fertilització oceànica i canvi en el balanç energètic de l'atmosfera.

Per això, els investigadors han recollit mostres de pols del desert captades al llarg del trajecte oceànic que va des del Carib, prop de Veneçuela, fins a les Illes de Cap Verd i les Canàries. Es tracta d'un bon moment de l'any per realitzar aquest transecte ja que és època de vents que van des del continent africà fins a Amèrica del Sud, amb el Sàhara el desert més polsegós del planeta i l'Àfrica tropical on tenen lloc un nombre més gran de incendis.

Durant quatre setmanes, l'expedició científica ha recollit mostres de pols mineral desèrtic i sutge suspès en l'aire sobre l'oceà Atlàntic i camí de Sud-amèrica, mitjançant captadors d'aerosols i boies marines.

"Volem analitzar el procés de transport i redistribució d'aquests materials per tot el planeta i en concret, des del continent africà fins a l'oceà i, fins i tot fins, a altres continents" va explicar el professor i investigador de l'ICTA-UAB Antoni Rosell qui destacà la importància del paper de la pols en la regulació del clima global del planeta. La pols atmosfèrica contribueix al refredament del planeta degut a què, suspès en l'atmosfera, realitza un efecte d'apantallament, reflectint la llum solar cap a l'espai. Rosell afegeix que "en dipositar-se en els oceans, els nutrients que aporta permeten fertilitzar el mar i contribueixen a una major productivitat d'algues, que absorbeixen el CO2 de l'atmosfera".

Els científics consideren necessari estudiar en profunditat la funció d'aquesta pols mineral i els efectes del seu desplaçament per tot el planeta. "Cal conèixer la composició de les partícules, com es transporta i els efectes que generen en aquells punts del planeta on es dipositen", afirma Rosell.

Els científics analitzen la mida de les partícules, la composició de cadascuna d'elles i el seu nivell de mobilitat segons aquesta composició. Així mateix, aprofitaran per estudiar com es transporta la pols provinent dels incendis de l'Àfrica Subsahariana, i analitzar la seva composició orgànica.

L'objectiu final és entendre els processos actuals per poder fer una reconstrucció dels canvis climàtics en el passat i poder, d'aquesta manera, predir els processos i tendències del futur.

 

Notícies relacionades

La revista REDES s'incopora a Scopus

La revista REDES de la UAB inicia la seva indexació a Scopus

REDES – Revista Hispana para el Análisis de Redes Sociales, editada pel Grup de Recerca en Antropologia Fonamental i Orientada (GRAFO) de la UAB i el Laboratorio de Redes Personales y Comunidades (LRPC) de la Universidad de Sevilla ha signat recentment l'acord de col·laboració amb Elsevier per a la seva inclusió en la base de dades Scopus.

Totes les notícies