Sala de premsa Premsa i mitjans

Es tanca amb èxit la Wikimedia Hackathon, amb l’impuls de 84 nous projectes

Inauguració de la Wikimedia Hackathon a la UAB.
La Wikimedia Hackathon 2018, que ha reunit a la UAB 300 assistents de 48 països, s'ha tancat el dia 20 de maig amb l'impuls de 84 nous projectes. La majoria d’aquestes idees serviran per fomentar la diversitat lingüística, millorar la base de dades Wikidata i progressar en l’automatització de la lluita contra el vandalisme. Praga prendrà el relleu de Barcelona el 2019.

21/05/2018

Alguns d’aquests treballs són la creació d’un teclat virtual per la llengua fon que es parla a Benín i  un prototip per poder traduir articles des del mòbil. El multilingüisme ha estat un dels pilars d’aquesta edició organitzada per Amical Wikimedia, amb el suport de la Fundació Wikimedia i la UAB. Entre els altres projectes, hi ha diverses millores en el sistema anomenat Ores per la detecció del vandalisme a la Viquipèdia, un nou joc per millorar la base de dades Wikidata i un espai al núvol per projectes de desenvolupadors. 
 
Per primera vegada en la història d’un esdeveniment d’aquestes característiques, es va rebutjar l’ajuda de grans empreses per posar l’organització en mans d’un equip de voluntaris. Inspirats per aquest fet, una quarta part dels inscrits es va oferir també per ajudar en tasques de voluntariat. D’aquesta manera Amical Wikimedia ha volgut ser coherent entre els valors que defensa en projectes com la Viquipèdia, que tothom edita lliurement, i la resta d’actes que organitza, tal i com va reconèixer la directora del programa d'esdeveniments de la Fundació Wikimedia, Rachel Farrand en l’acte de tancament. 
 
Un altre dels aspectes del moviment wiki és el foment de la diversitat. En aquest sentit, la política de beques ha permès que el 20% dels registrats fossin dones, el doble del percentatge habitual en aquests àmbits. S’ha fet un esforç per acollir les necessitats de cadascú, tenint en compte les persones amb necessitats dietètiques especials i les qui celebren el ramadà. També s’ha donat resposta a les famílies amb nens, persones amb mobilitat reduïda o altres necessitats per tal de facilitar que tothom se sentís acollit i a gust a l’esdeveniment. S’ha fomentat la sostenibilitat amb l’ús de vaixelles biodegradables i el reaprofitament del menjar per part de menjadors socials. 
 

La Wikimedia Hackathon ha tingut lloc del 18 al 20 de maig a l'Escola d'Enginyeria de la UAB. Es tracta de l'esdeveniment tècnic wiki més important del món i ha reunit a Barcelona desenvolupadors de tot el món per millorar la infraestructura tecnològica de la Viquipèdia i els seus projectes germans. Ha estat el primer cop que la Wikimedia Hackathon s'ha organitzat a una ciutat del sud d'Europa.


Participants de 48 països

Els prop de 300 participants de la Wikimedia Hackathon provenien de 48 països diferents. Al llarg de la trobada, s'hi han presentat diferents projectes sobre bases de dades, edició mòbil, humanitats digitals, disseny, traducció automàtica i col·laboració visual. També es va presentar el projecte ORES, un sistema d'aprenentatge automàtic (machine learning) que acaba d'adaptar la Viquipèdia en català i que ajuda a lluitar contra el vandalisme. Ho fa amb un model de predicció basat en edicions vandàliques anteriors.

La propera edició de la Wikimedia Hackathon tindrà lloc a Praga, capital de la República Txeca, on s’espera que es mantingui l’esperit de la present convocatòria i que tinguin continuïtat els projectes tècnics començats enguany i que les aliances forjades entre desenvolupadors de diferents comunitats donin fruit en col·laboracions a llarg termini. Les hackatons atrauen desenvolupadors de molts països que presenten noves eines i treballen conjuntament per millorar els projectes Wikimedia. Anteriorment, s'havia organitzat a Berlín (2011 i 2012), Amsterdam (2013), Zuric (2014), Lió (2015) i Jerusalem (2016). En l'edició de 2017 a Viena, hi van assistir més de 250 participants de tot el món. A Barcelona, l'esdeveniment va coincidir amb el cinquè aniversari del reconeixement internacional d'Amical Wikimedia, el 2013.

Més informació: Wikimedia Hackathon 2018