Sala de premsa Premsa i mitjans

Comunicat de solidaritat amb el poble equatorià

Comunicat de la UAB davant l'emergència a l'Equador
Davant les conseqüències del terratrèmol que el 16 d'abril va afectar la costa de l'Equador, la UAB vol expressar la seva solidaritat amb el poble equatorià. És per això que dóna suport a iniciatives de la comunitat universitària equatoriana i ha realitzat un donatiu de 1.000 euros a MSF des del Fons de Solidaritat que gestiona la FAS.

02/05/2016


El sisme de 7,8 en l'escala de Richter ha causat, fins al moment, la mort de 655 persones i n'ha deixat més de 17.600 de ferides, segons xifres oficials del govern del país. Prop d'un milió de persones més han quedat afectades pel col·lapse de les infraestructures i poblacions senceres han quedat completament destruïdes; s'estima unes 29.000 persones desplaçades. Les autoritats equatorianes han declarat l'estat d'emergència en sis províncies, i es tem que les xifres augmentin a mesura que es pugui accedir a les persones sepultades per les runes.
 
Les greus conseqüències d'un desastre natural d'aquesta magnitud fan necessària una actuació immediata orientada al rescat i a la provisió d'ajut de primera necessitat, tasca que estan duent nombrosos efectius de soldats i policies equatorians desplegats a la zona, així com entitats especialitzades en l'àmbit de l'emergència humanitària. En aquest sentit, el Vicerectorat d'Estudiants i Cooperació de la UAB ha realitzatun donatiu de 1.000 € a Metges Sense Fronteres (MSF) des del fons d'emergències vinculat al Fons de Solidaritat gestionat per la FAS i que prové de les aportacions individuals d'estudiants, PAS i PDI i de la mateixa Universitat.

Per altra banda, estudiants equatorians residents a l'Estat espanyol han posat en marxa diferents accions de solidaritat amb les persones damnificades. De manera concreta, des de l'Escola d'Enginyeria de la UAB, amb la col·laboració de la comunitat catalana d'OSM (OpenStreetMap) i el HOT (Humanitarian OpenStreetMap Team) s'ha incentivat la participació en una Mapathon per ajudar a la millora de la cartografia de la zona afectada pels diferents terratrèmols ocorreguts a la costa de l'Equador. Aproximadament una trentena d'estudiants de la UAB van acudir a la convocatòria del passat 27 d'abril per donar suport en la digitalització d'informació.

La Plaça Cívica de la UAB també acollirà el proper dijous 5 de maig una iniciativa impulsada per estudiants equatorians i el Consolat General de l'Equador a Barcelona, en una jornada que s'articularà en paral·lel amb d'altres activitats al conjunt d'universitats catalanes, per tal de sumar aportacions a la campanya de crowdfunding #AquíMeTienesEcuador. Prèviament, es prepara un esdeveniment cultural i solidari pel dissabte 30 d'abril a l'Arc de Triomf de Barcelona. Els recursos seran destinats al compte de la Secretaría Nacional de Riesgos, que és la institució nacional que coordina totes les accions d’atenció al desastre.
 
Des del Vicerectorat d'Estudiants i Cooperació i la Fundació Autònoma Solidària es vol aprofitar aquestes dramàtiques notícies per denunciar la vulnerabilitat en què estan sotmesos molts països empobrits del planeta. És aquesta situació de vulnerabilitat que explica els efectes terribles que una catàstrofe natural pot provocar i les dificultats per afrontar la primera fase de l'emergència i, posteriorment, la reconstrucció.
 
A més, s'anima la comunitat universitària a fer qualsevol aportació econòmica alsagents de cooperació internacional i les organitzacions especialitzades que ja han mobilitzat els seus equips per realitzar accions de rescat i de provisió d'ajut humanitari urgent, com ara Metges Sense Fronteres, Oxfam Intermón, Creu Roja o UNICEF, entre d'altres, o bé a la  campanya #AquíMeTienesEcuador.