Avenços en la detecció del GHB, droga associada a casos d’agressions sexuals

Pastilles
Foto: Istock/gemphotography

Investigadors de la UAB participen en un estudi que avança en la detecció del consum de GHB fins a 20 h després d’haver estat ingerit. Combinant tècniques d'espectroscòpia de RMN i de metabolòmica s’ha identificat una molècula, l’àcid glicòlic, com a potencial biomarcador del seu consum.

06/09/2017

Investigadors del Servei de Ressonància Magnètica (SeRMN) de la UAB, del Centro de Investigación Príncipe Felipe de València i del King’s College London del Regne Unit han publicat recentment un estudi a la revista Analytical Chemistry on descriuen avenços significatius en la detecció a temps llargs de la ingesta de l’àcid gamma hidroxibutíric (GHB), droga associada cada cop més a casos d’agressions sexuals.

El GHB és una substància que produeix pèrdua de consciència. Com a fàrmac es prescriu per tractar la narcolèpsia o per alleujar el dolor, la fatiga i altres símptomes de la fibromiàlgia. Però també està sent cada cop més utilitzada per anular la voluntat i la consciència de persones per sotmetre-les a abusos sexuals. Degut a la seva ràpida absorció i metabolització al cos (només és possible detectar-la en orina i sang fins a 3 - 4 hores després del seu consum) és molt difícil tenir evidència experimental i científica de la seva ingesta un cop la víctima és conscient de l’abús i el denuncia. Així doncs, es requereix el desenvolupament de mètodes analítics que permetin detectar el consum de GHB d’una manera indirecta i a temps llargs.

L’estudi publicat s’ha realitzat en mostres  d’un assaig clínic amb voluntaris als quals se’ls va administrar una petita dosi de GHB i se’ls van prendre mostres de sang i d’orina a intervals regulars durant les 30 hores posteriors a la ingesta. Les mostres van ser analitzades per RMN, una tècnica no destructiva que permet l’anàlisi amb una mínima manipulació de la mostra,combinant-lo amb mètodes emprats en metabolòmica, el que va permetre trobar diferències significatives entre les mostres recollides prèviament al consum de GHB i les recollides 20 hores després de la seva ingesta.

Els resultats han permès la identificació de l’àcid glicòlic, un metabòlit del GHB, com a potencial biomarcador subrogat del consum d’aquesta droga; el qual, tenint un metabolisme més lent, podria permetre detectar indirectament el consum de GHB bastants hores després de la seva ingesta.

L’estudi demostra el potencial de desenvolupar estudis metabolòmics mitjançant tècniques de RMNen aquesta àrea i la seva complementarietat amb altres tècniques d’anàlisi.

Referència: Martina Palomino-Schätzlein, Yaoyao Wang, Alan D. Brailsford, Teodor Parella , David A. Cowan, Cristina Legido-Quigley, and Míriam Pérez-Trujillo. Direct Monitoring of Exogenous Y-Hydroxybutyric Acid in Body Fluids by NMR Spectroscopy. Anal. Chem., 2017, 89 (16), pp 8343–8350. DOI: 10.1021/acs.analchem.7b01567

 

Notícies relacionades

Lliurat el Premi Laureal a Projecte-Bastida

Lliurat el premi Laurel al Projecte Bastida-UAB

La rectora de la Universitat, Margarita Arboix, i el coordinador del Projecte Bastida-UAB, el catedràtic de Prehistòria Vicenç Lull, han recollit el reconeixement del Col·legi de Periodistes de la Regió de Múrcia en la categoria de Ciència i Recerca. L'acte d'entrega ha tingut lloc el 13 de novembre a la capital murciana. Llegir més

Totes les notícies