Sala de premsa Premsa i mitjans

“El Tandem ha estat molt important per a mi perquè m’ha ajudat a conèixer estudiants locals.”

Paloma i Joanna
Paloma i Joanna, dues estudiants de la Facultat d’Espanyol de la Universitat de Pekín, van arribar el passat mes de febrer per a realitzar una estada acadèmica d’uns cinc mesos a la UAB. En aquesta han cursat assignatures a la Facultat d’Economia i Empresa, i han participat a diverses activitats dirigides a estudiants internacionals.

26/06/2018

Al principi tenia por de parlar espanyol perquè a Xina, encara que estem a la Facultat d’Espanyol, no tenim tantes oportunitats per a parlar-lo.

El passat mes de febrer, Lihui Yi i Shuhan Tang, dues estudiants de la Facultat d’Espanyol de la universitat de Pekín, van arribar per a realitzar una estada acadèmica d’uns cinc mesos a la UAB. Malgrat els seus estudis eren molt diferents a la Xina, a la UAB ambdues han cursat estudis a la Facultat d’Economia i Empresa.
 
Quan van arribar a Barcelona, Lihui Yi i Shuhang Tang van decidir adoptar els noms de Paloma i Joanna respectivament. El canvi de nom és una pràctica habitual entre persones provinents de països asiàtics que s’instal·len a països on l’alfabet es completament diferent al seu. Ho fan perquè la gent pugui recordar els seus noms i per facilitar la seva pronunciació.
 
Amb la seva arribada a la UAB, tant a Paloma com a Joanna se’ls va assignar un Mentor des de la Unitat de Dinamització Comunitària. El Mentor es un programa que pretén facilitar l’arribada i la estància dels estudiants internacionals a la UAB mitjançant la mentoria o ajuda entre iguals, perquè son els propis estudiants locals els que donen assistència als estudiants internacionals acabats d’arribar.
 
Durant la seva estada, Joanna i Paloma han participat a varies activitats dirigides a estudiants internacionals i han estat assídues a les activitats del Tàndem, que les han ajudat molt a millorar el seu nivell d’espanyol. En aquesta entrevista ens expliquen com ha estat la seva experiència aquests últims mesos a l'Autònoma.
 
1) Per què vau decidir venir a la UAB?
 
Joanna: El programa que volíem només el podíem fer a Barcelona. Sempre havia volgut venir a Barcelona a estudiar i viure durant algun temps. Per això vaig escollir aquest programa. M’agrada molt la ciutat, les platges... Fa molt bon temps. A més, soc una seguidora del Barça i aquí puc veure els seus partits.
 
Paloma: Abans de venir, jo no sabia molt sobre el Barça o el Real Madrid, però com que ara visc amb la Joanna, ella em parla molt d’aquestes coses i alguna cosa he après. Ara sé una mica mes sobre el tema. Tampoc sabia gran cosa sobre Barcelona o Espanya. Vaig escollir aquesta universitat perquè molta gent me la va recomanar com la millor entre les universitats entre les que podia triar.
 
J: Ens està agradant molt. Som a un ambient completament diferent al de Xina. El mètode d’estudi dels alumnes es diferent, i els professors també ensenyen d’una manera diferent.
 
P: A Xina no participem tant a classe. Escrivim més, és més seriós. Crec que és millor com es fa aquí, que participem tots responent a les preguntes del professor. El mètode d’estudi es més propi d’alumnes adults. A Xina només escoltem al professor i no parlem tant.
 
2) Com és la vostra relació amb els companys?
 
J: No coneixem gaires companys, però son gent interessant i amable.
 
3) Vau arribar al febrer. Acabeu ara o us quedareu més temps?
 
J: Tornarem a la Xina a principis de juliol però no volem tornar. Ha estat molt curt. Si tenim la oportunitat, tornarem a la Autònoma.
 
4) Com va ser el vostre primer dia a l’Autònoma?
 
P: Complicat. Volíem anar a moltes classes i no sabíem a quantes podríem assistir. Va ser molt intens.
 
J: Jo vaig arribar gairebé una setmana abans de que comencessin les classes. Vaig venir amb els meus pares per a visitar Barcelona. El Campus ens va semblar molt gran: no trobàvem els edificis, la Vila... Però ens va agradar molt. Crec que al ubicació és interessant. La nostra universitat a Pekín és al centre i es molt petita. Aquí hi ha gespa i hi podem xerrar.
 
5) Heu participat a activitats dirigides a estudiants internacionals?
 
P: Sí. A la calçotada. Va ser una cosa completament nova. Mai havíem vist gent menjant així. És molt curiós. Em va agradar la salsa romesco. També tenim Mentor: Jorge. Abans de venir, em van enviar un correu per a sol·licitar un Mentor, però no vaig veure el correu i no vaig omplir el formulari. Al arribar i veure que totes les meves companyes tenien Mentor, vaig enviar un correu a Dinamització Comunitària i em van assignar un Mentor. La primera vegada que vam parlar, ell em va ensenyar moltes coses i em va dir que si tenia problemes podia recórrer a ell.
 
J: La meva mentora és Nayab. És molt amable, ens ha ajudat molt. Quan tenim problemes sempre ens respon.
 
6) Tornaríeu a demanar un Mentor? Creieu que es important tenir mentor quan arribeu a la UAB?
 
J: Sí, es molt bo tenir un Mentor. Quan vam  arribar ens va ajudar tenir contacte amb un estudiant local.
 
P: Ens ajuda a conèixer millor aquesta universitat.
 
J: I ens envia informació.   
 
7) Els professors us ajuden?
 
P: Els nostres professors a classe sempre ens pregunten si ho entenem o si tenim preguntes. Es preocupen molt pel nostre nivell de llengua.
 
J: Els professors ens han enviat apunts d’antics estudiants. A la classe és una mica difícil entendre l’espanyol perquè hem d’aprendre la terminologia i és una mica difícil.
 
8) I amb el català?
Paloma i Joana: No.
 
J: Les tres assignatures que tenim son en castellà.
 
9) Us agradaria provar amb el català?
 
J: M’interessa molt, però el meu nivell d’espanyol no es massa bo encara. Crec que si començo a estudiar català, és probable que els confongui.
 
10) Vau participar als International Welcome Days?
 
J:  No, aquella setmana vaig ser a Madrid.
 
P: Jo només vaig anar a la presentació que van fer a la Sala Cinema.
 
J: Em fa pena haver-me la perdut perquè crec que és una gran oportunitat per conèixer altres estudiants i el Campus. Però no era a Barcelona en aquell moment.
 
11) I a les activitats del Tàndem, heu participat?
 
J: Sí, hem anat a gairebé totes.
 
P: Ens han anat molt bé.
 
J: Al principi jo tenia por de parlar en espanyol perquè a Xina, malgrat estudiem a la facultat d’Espanyol, no tenim tantes oportunitats de parlar-lo.
 
12) Heu conegut gent al Tàndem?
 
P: Sí, a molta gent. La majoria eren d’aquí de Barcelona.
 
J: I també estudiants d’Itàlia, Alemanya, Corea del Sud...
 
13) Llavors creieu que son importants les activitats del Tàndem?
 
P: Com que jo sóc més de quedar-me a casa que de sortir, el Tàndem és molt important per a mi, perquè és la meva única oportunitat de conèixer estudiants locals.
 
14) Quan vau arribar a Barcelona, què va ser el més difícil?
 
J: La por a parlar. Però ja no la tinc.
 
P: Per a mi, les classes. La primera vegada que vaig anar a classe no sabia res sobre els mètodes d’ensenyança dels professors ni de l’accent que tenien. Em va costar molt entendre bé el professor. Per a els estudiants, els exàmens són molt importants. Es molt important treure bona nota a l’examen. I per això em preocupaven. Em feia por no fer-los bé.
 
15) I al final com us han anat els exàmens?
 
Joanna i Paloma: Molt bé.
 
16) Si tornéssiu enrere en el temps, abans d’arribar a la UAB, canviaríeu alguna cosa? Faríeu res diferent?
 
P: No, perquè coneixíem a estudiants que havien vingut a la UAB abans que nosaltres.
 
J: I ens van ajudar a escollir assignatures i per a trobar un lloc on viure. Estem vivint a la Vila de la UAB.
 
17) Us ha agradat viure a la Vila?
 
J: M’ha agradat però al principi em semblava que estava una mica lluny del centre. Amb el temps m’ha semblat un bon lloc on viure perquè se situa al bosc i el ambient és molt bo. Alguns dies per la nit podem baixar al bar a veure un partit i m’encanta. I també participem a la Festa del Gat.
 
P: Estic molt sorpresa amb la quantitat de festa que hi ha. Els estudiants sempre estan molt alegres.
 
18) Heu sortit de festa?
 
P: Encara no.
 
J: Només a la Festa del Gat.
 
19) Us agrada sortir per Barcelona?
 
J: Molt. Anem al centre quasi dos cops per setmana.
 
P: M’agrada molt l’arquitectura d’estil europeu.
 
J: Sempre anem de passeig per a veure els edificis i anar de compres. M’agrada molt Barcelona.
 
P: A mi també.