Elaboren una guia per afrontar els efectes de la pandèmia en pacients amb patologia alimentària

Covid trastorns alimentaris
istockphoto_SbytovaMN

Experts internacionals amb participació de la UAB han publicat una guia amb recomanacions i pautes d'actuació per a pacients amb trastorn de conducta alimentària, els seus familiars i terapeutes, en el context de la pandèmia causada per la COVID-19.

02/06/2020

La COVID-19 ha generat una pandèmia global amb un impacte devastador a nivell humà i una gran incertesa respecte de les estratègies que es poden utilitzar per esmorteir els efectes directes i indirectes de la malaltia. La identificació de la forma principal de transmissió de virus, a través de les gotícules respiratòries expel·lides per persones portadores, juntament amb el registre de les desoladores dades de morbiditat i mortalitat, han generat una emergència sanitària l'epicentre de la qual, a curt termini, és la contenció de la propagació de virus. Paral·lelament, diferents grups de recerca realitzen grans esforços en la recerca de vacunes preventives i tractaments curatius.

Les situacions derivades de l'alarma pel brot de la COVID-19 són potencials fonts d'estrès en les persones. El distanciament social, la preocupació sobre com protegir-se de virus, la por per l'accés als sistemes sanitaris, i fins i tot la frustració o la culpa per no poder contribuir a minimitzar els impactes de la malaltia, poden resultar aclaparadors i provocar diferents estats de ansietat. La situació s'agreuja en persones amb problemes de salut mental previs al brot. Un estudi preliminar de l'Hospital Universitari de Bellvitge ha constatat l'agreujament en l'estat de salut en pacients amb Trastorn de la Conducta Alimentària (TCA) en el context del confinament per la COVID-19.

Un grup d'experts internacionals sota el lideratge del Dr. Fernández-Aranda, de l'Hospital Universitari de Bellvitge, amb la participació de la doctora Roser Granero Pérez, del Departament de Psicobiologia i Metodologia de la UAB, ha publicat una guia amb recomanacions i pautes d’actuació en pacients amb TCA, els seus familiars i terapeutes.

L'estudi, publicat a European Eating Disorders Review difon en 21 llengües recomanacions i pautes d'actuació per afrontar els trastorns de l'alimentació en el context de l'actual pandèmia de COVID-19. S'inclouen diferents estratègies d'afrontament per a situacions específicament relacionades amb l'alimentació (preocupacions davant de l'augment de pes, menjar excessiu, falta d'activitat o exercici regular, o manca de control professional) així com amb altres situacions no relacionades específicament amb l'alimentació, com la incertesa front els possibles impactes del brot, la possibilitat de contagi i els possibles sentiments que es deriven del distanciament social.

Enllaç a la guia:
ESTRATÈGIES I RECOMANACIONS DURANT LA COVID-19

Article de referència:
Fernandez-Aranda F, Casas M, Claes L, Clark Bryan D, Favaro A, Granero R, Gudiol C, Jiménez-Murcia S, Karwautz A, Le Grange D, Menchón JM, Tchanturia K, Treasure J. (2020). COVID-19 and implications for eating disorders. European Eating Disorders Review, 28 (3), 239-245. DOI: https://doi.org/10.1002/erv.2738.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies