La UAB dirigeix el primer estudi europeu sobre tolerància i literatura
La UAB dirigeix el primer estudi europeu sobre tolerància i literatura 07.09.2009 Investigar  -  El primer estudi que analitza com els grans escriptors europeus, des de Ramon Llull fins a Salman Rushdie, aborden la idea de la tolerància i la convivència a les seves obres, acaba de ser publicat per l'editorial alemanya Lit-Verlag. La publicació ha estat una iniciativa de la UAB, dirigida pels professors Alexander Fidora (ICREA) i Bernd F. W. Springer, dels departaments de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana i de Filologia Anglesa i Germanística, respectivament. En la seva elaboració han participat 25 investigadors, deu dels quals són experts de la UAB.

La idea de tolerància té una llarga trajectòria dins de la cultura europea. Fins ara, aquesta història ha estat estudiada, sobretot, des del punt de vista històric i filosòfic. Un reflex molt poc estudiat de l'evolució del concepte de la tolerància és, en canvi, la seva expressió artística en la literatura europea i mundial. El present volum, publicat en alemany amb el títol "Religiöse Toleranz im Spiegel der Literatur" (Tolerància Religiosa a través de la Literatura), s'ocupa precisament d'aquesta dimensió de la idea de tolerància, mitjançant l'estudi d'un ampli ventall d'autors, des l'època bíblica fins a la literatura contemporània.

¿Com expressaven autors medievals, com Pere Abelard o Ramon Llull, aspectes de la idea de la tolerància en els seus escrits? Quins recursos literaris i quin lèxic empraven els filòsofs i escriptors il·lustrats com John Locke o Gotthold E. Lessing per formular les seves idees arran de la tolerància i la convivència? Quins gèneres literaris i quina pragmàtica es fan servir en obres actuals? Aquestes són algunes de les preguntes que els autors del llibre plantegen i que poden conduir a millorar la nostra comprensió de la configuració d'un concepte que és un dels pilars de la cultura de la pau.

La publicació, dirigida pel professor de recerca ICREA Alexander Fidora i pel professor de germanística Bernd F. W. Springer, és una iniciativa interdepartamental i interdisciplinària del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana i del Departament de Filologia Anglesa i Germanística de la UAB. Així, de la Facultat de Lletres intervenen, en diferents capítols, els professors Daniel Álvarez Gómez, Óscar de la Cruz Palma, Joan Curbet, Fátima Gutiérrez, Cándida Ferrero Hernández, Felicity Hand, David Owen i Anna Rossell.

Referència: Bernd F. W. Springer / Alexander Fidora (eds.), Religiöse Toleranz im Spiegel der Literatur. Eine Idee und ihre ästhetische Gestaltung, Münster: Lit-Verlag, 2009, 312 pp., 29,90 €, ISBN 3-643-90009-8.

Anar a Notícies
Contacta
Si tens algun dubte sobre una nota de premsa o desitges més informació
+34 93 581 4032
g.premsa@uab.es
 

 

 

2020 Universitat Autònoma de Barcelona