Go to main content
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut d'Història de la Ciència

New Special issue

14 May 2024
Share via WhatsApp Share via e-mail

La introducció de la vinya americana: l’informe del Dr. Trèmols (1881) i l’arribada de les llavors d’espècies resistents a la fil·loxera

Un article de Marià Baig, Membre afiliat a l'iHC i Doctor en Ciències Físiques per la UAB.

Article complet consultable a RACOhttps://raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/view/423730/518267

 

Publicat per Institut d'Estudis Empordanesos
DOI: https://doi.org/10.34810/20.8010.01.328
Per citar aquest article: Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos (AIEE), Figueres, vol. 54 (2023), pàg. 215-242

 

 

 

PortadaPasajes

RESUM

L’any 1880 el cadaquesenc Frederic Trèmols i Borrell, catedràtic de química de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, viatjà als Estats Units comissionat per la Diputació de Barcelona per informar-se de les diferents varietats de vinyes americanes resistents a la fil·loxera, i la viabilitat de la seva adaptació al territori català. Al retorn del seu periple americà, publicà un extens informe en el qual feu una exposició molt interessant sobre la viticultura americana, tot presentant una sèrie de recomanacions de cara a la previsible necessitat de substitució de les vinyes fil·loxerades per les varietats americanes. En aquest article analitzarem el seu informe i veurem com s’inicià la importació de llavors de vinyes americanes resistents a la fil·loxera amb destí a la Granja Experimental de Barcelona.

Paraules clau: Fil·loxera, viticultura, vinyes americanes, Frederic Trèmols, Granja Experimental de Barcelona.

 

ABSTRACT

In 1880, Frederic Trèmols i Borrell, professor of chemistry at the Faculty of Pharmacy of the University of Barcelona, travelled to the United States commissioned by the Diputació de Barcelona to find out about the different varieties of American vines resistant to phylloxera, and the viability of their adaptation in Catalan territory. On his return from his journey to America, he published an extensive report in which he made a very interesting exhibition on American viticulture, presenting a series of recommendations regarding the foreseeable need to replace the infected vines with American varieties. In this article we will analyze his report and see the beginning of the import of seeds from American vines resistant to phylloxera to the Experimental Farm of Barcelona.

Keywords: Phylloxera, viticulture, American vines, Frederic Trèmols, Barcelona Experimental Farm.

Within