Vés al contingut principal

Work in Progress

Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Detalls de l'event

Jaume Sastre-Juan & Josep Simon Castel (IHC-UAB & IILP-UV): “Museus, aules i política: Cultura científica I tecnològica a la Transició”. Click here to join the meeting

workinProgress

Il·lustració de Javier Mariscal per promocionar el “Clik dels Nens” del Museu de la Ciència de la Caixa

Resum: En aquesta comunicació presentarem el projecte de recerca en curs “Museus, aules i política: cultura científica i tecnològica a la Transició espanyola”, que té per objectiu estudiar el paper i les transformacions de la “cultura científica” durant la Transició. Els diversos casos d’estudi del projecte, que se centren en els àmbits educatiu i museístic, analitzen les relacions entre els règims polítics, els règims d’exhibició de ciència i tecnologia i la transformació de les pràctiques pedagògiques en l’ensenyament de les ciències experimentals. Discutirem les línies generals del projecte a nivell de marc teòric i historiogràfic, així com el desenvolupament present i futur de la recerca.

 Jaume Sastre és investigador de l’Institut d’Història de la Ciència i professor Serra Húnter del Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els seus interessos de recerca han girat al voltant de la intersecció entre la política i la divulgació de la ciència i la tecnologia. Ha publicat sobre la política de la museïtzació de la tecnologia al New York Museum of Science and Industry durant el període d’entreguerres, sobre l’interès de la Fundació Rockefeller en la divulgació científica als anys trenta, sobre la història de l’oci tecnològic a Barcelona i Lisboa al primer terç del segle XX, sobre la banalització de les tecnologies nuclears i sobre la història de la “interactivitat” en museus de ciències. També ha ensenyat i investigat a la Universitat de Barcelona, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universidade de Lisboa. Coordina, juntament amb Josep Simon, el projecte “Museos, aulas y política: Cultura científica y tecnológica en la transición española” [PID2019-104897GA-I00].

Josep Simon és investigador Ramón y Cajal a l’Institut interuniversitari López Piñero i Conservador del Museu d’Història de la Medicina i de la Ciència de la Universitat de València. Ha treballat com investigador, professor i formador de mestres al Regne Unit, Franca, EEUU, Mèxic, Colòmbia i Brasil. La seva recerca aborda les ciències físiques i el seu ensenyament, les tecnologies mèdiques, i la historiografia de la ciència, la tècnica i la medicina. Actualment investiga la innovació pedagògica en Europa, Estats Units i Amèrica Llatina durant la Guerra Freda, el gènere, nacionalisme i internacionalisme en les ciències biomèdiques contemporànies, i les tècniques de l’electrocardiografia i la respiració assistida. Coordina amb Jaume Sastre el projecte “Museos, aulas y política: Cultura científica y tecnológica en la transición española” [PID2019-104897GA-I00].