Membres afiliats
Marià Baig i Aleu (Figueres 1955) es doctor en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (1981). Ha estat professor titular de física teòrica a la UAB (1985-2018) estant actualment jubilat. També ha realitzat recerques en els següents centres: Centre de Physique Théorique – CNRS (Marseille) (1981-84), European Center for Scientific and Engineering Computing – IBM (Roma) (1986), Institut für Theoretische Physik – Hannover Universität (2004-2005). Ha treballat en física d’altes energies, simulacions de Monte-Carlo de teories de camps en el reticle i teories de la informació i computació quàntiques.
Ha treballat també com a divulgador científic, especialment a les pàgines de La Vanguardia, i en la història local, havent estat vicepresident de l’Institut d’Estudis Empordanesos (Figueres) entre els anys 2008 i 2016, continuant ara com a vocal encarregat de la difusió electrònica de la revista científica de la entitat.
Actualment està interessat en la Historia de la Ciència i les seves relacions amb la tècnica i la societat. Entre els temes en els que treballa actualment es troben la introducció de la mecànica quàntica a España, la metal·lúrgia del alts forns de carbó vegetal en els segles XVIII i XIX i l’estudi de la lluita contra la plaga de la fil·loxera a Catalunya.
Antoni Malet, Catedràtic d'Història de la Ciència a la Universitat Pompeu Fabra fins al 2020, es va llicenciar en Matemàtiques (Universitat de Barcelona) i va obtenir el doctorat en Història a la Universitat de Princeton (1989). Ha estat investigador o professor visitant a les universitats de Califòrnia (San Diego), Cornell, Toronto, Princeton, París VII, el Max Planck Institute for the History of Science, Berlin (Marie Curie Senior Fellow, 2013-2015), i Fellow del Institute of Advanced Studies, Paris (curs 2017/18). És membre del Editorial Board de Annals of Science i de Historia Mathematica, on va ser editor de ressenyes de llibres (2006-2011) i actualment n'és Editor-in-Chief (2022 —). És membre de l'Acadèmia Internacional d'Història de les Ciències, escollit Vice-President el 2023. En diferents càrrecs, ocupà la Presidència de la Societat Europea d'Història de la Ciència entre 2014 i 2020). La seva recerca se centra principalment en les matemàtiques i l'òptica dels segles XVI i XVII, els instruments òptics i matemàtics i la filosofia de les matemàtiques en l'època clàsica. També ha treballat en la política i institucions de la ciència a l'Espanya franquista i el seu llegat. Actualment està treballant en la comprensió sociològica del canvi conceptual en la matemàtica dels segles XVI i XVII.