Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Xerrada sobre la diversitat de pautes de vida entre la generació de postguerra

Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Detalls de l'event

El professor associat de Sociologia i Salut Pública de la Universitat Catòlica Pontífica de Xile, Ignacio Cabib, oferirà una xerrada en línia i presencial (híbrida) sobre la diversitat de pautes de vida entre la generació de postguerra als països de règim liberal, organitzada pel Centre d'Estudis Demogràfics

Presencial: Sala Àngels Torrents, CED
Virtual: https://us02web.zoom.us/j/7905645674
Codi: 1984

La majoria dels estudis que examinen la diversitat de patrons de vida en països caracteritzats com a règims liberals tendeixen a centrar-se en un sol país. Com a resultat, la diversitat alta o baixa de trajectòries vitals que se suposa que existeix entre països liberals i entre grups desfavorits en aquests entorns no deriva de l'evidència empírica sinó més aviat de l'extrapolació d'un constructe analític.

En aquest estudi, s'explora la diversitat de patrons de vida laboral, matrimonial i de fecunditat entre la generació de la postguerra, per gènere i nivell educatiu, en cinc països caracteritzats per ser propers al règim liberal: Anglaterra, Irlanda, Suïssa, Estats Units i Xile. Utilitzen dades d'història de vida globals, harmonitzades i transnacionals i mètodes estadístics longitudinals.

Contràriament a les hipòtesis, els resultats no mostren patrons consistents d'alta diversitat d'ocupació i baixa diversitat matrimonial i de fertilitat entre els règims liberals. A més, les persones en posicions estructuralment desfavorides (dones i menys educats) no sempre segueixen trajectòries laborals i familiars més diverses.

Aquestes troballes posen de manifest les limitacions de les perspectives transversals i agregades per tenir en compte els patrons del curs de vida més enllà de les fronteres nacionals, i els avantatges d'adoptar perspectives longitudinals i comparatives per avaluar les similituds i les diferències en les trajectòries del curs de vida entre i dins dels països.