Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Viggo Mortensen glossa la figura de l'etnògraf Max Schmidt

23 feb. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Perceval Press, editorial del reconegut actor Viggo Mortensen, va presentar a la UAB el llibre Hijos de la selva. Fotografía etnográfica de Max Schmidt de mà dels etnògrafs argentins Federico Bossert i Diego Villar. Un llibre que mescla fotografía i els apunts íntims de l'etnògraf Max Schmidt.
Viggo Mortensen, a la Facultat de Ciències de la Comunicació
L'aula magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació va acollir l'acte de presentació del llibre Hijos de la selva. Fotografía etnográfica de Max Schmidt (Perceval Press) el proppassat 20 de febrer. La presentació va comptar amb els comentaris dels autors Federico Bossert i Diego Villar; l'editor, Viggo Mortensen; i Jordi Serrallonga, professor del Màster en Periodisme de Viatges de la UAB. L'acte,organitzat pel Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB, va reunir més de 240 estudiants. 
 
El llibre forma part del projecte de Perceval Press d'estudi etnogràfic de les tribus indígenes i pretén aportar a la disciplina un valor artístic a més del contingut en la pròpia feina de l'investigador Max Schmidt: teòric, científic, literal i proper. 
 
El particular etnògraf Max Schmidt
 
L'alemany Max Schmidt (1873-1950) va ser un pioner de l'etnografia. Els antropòlegs argentins Federico Bossert i Diego Villar recullen al seu llibre el treball de camp fotogràfic realitzat per Schmidt al Gran Chaco, regió de Paraguai, durant els anys 30 i 40 del segle XX. L'actor Viggo Mortensen, mecenes de projectes culturals i científics, és l'editor d'aquesta obra, que ha estat possible gràcies als documents conservats al Museu Etnogràfic Andrés Barbero d'Asunción.
 
Més enllà de Schmidt, els autors dels llibres descobreixen a un personatge tímid, que pateix tot tipus de desventures i que té una existència quasi còmica per a algunes de les tribus que visita; un antiheroi de l'etnografia. El valor afegit de Max Schmidt és que, gràcies al seu personatge malaltís i inofensiu, aconsegueix una fotografia propera i sincera, que no mitifica l'indígena ni el transforma en un objecte d'estudi. 
 
El futur del projecte
 
Una de les primeres preguntes que va sorgir és la d'una possible adaptació cinematogràfica o documental de la vida Schmidt, on Mortensen va respondre que pensen donar-hi voltes i que ja han deixat caure la idea a alguns professionals coneguts del món del documental i la gran pantalla.
 
D'altra banda, els autors del llibre van confirmar que la feina amb les tribus indígenes de la selva amazònica de Brasil no ha acabat. Els impulsors del projecte ja han iniciat la investigació sobre l'estat actual d'aquestes tribus natives. A més, per seguir amb el treball fotogràfic, han ofert als propis natius que siguin ells els fotògrafs de les imatges que inclourà el proper volum de la història.

Dins de