Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Una tesi doctoral de la UAB, premi d'Història Medieval 2022 de la Fundació Noguera

10 gen. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Tània Alaix, investigadora del Seminari de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la UAB, ha estat guardonada amb la Beca Notari Raimon Noguera 2022 a la millor tesi doctoral en Història Medieval pel treball «La canònica de Santa Maria de Vilabertran en els seus orígens: estudi i diplomatari (969-1108)». El reconeixement, atorgat per la Fundació Noguera, està dotat amb 12.100 € i la publicació de la tesi.

La investigadora Tània Alaix

Tània Alaix i Gimbert, membre actiu i secretària del Seminari de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la UAB, que dirigeix el catedràtic Jesús Alturo i Perucho, i becària FPU del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana entre els anys 2016 i 2021, ha estat guardonada per unanimitat amb la Beca Notari Raimon Noguera 2022 a la millor tesi doctoral en Història Medieval. Aquest prestigiós premi està dotat amb 12.100 € i la publicació de la tesi doctoral. L’acte de lliurament del guardó va tenir lloc el proppassat 21 de desembre a Barcelona, a la seu de la Fundació Noguera.

Des de 1991 la Fundació Noguera convoca les beques Notari Raimon Noguera, instituïdes en memòria del seu fundador i il·lustre notari barceloní, que, més enllà de la seva important tasca professional, va dedicar part de la seva incansable activitat cultural a l’organització i la investigació del patrimoni documental, especialment en el camp dels fons documentals notarials històrics.

La tesi doctoral de Tània Alaix, «La canònica de Santa Maria de Vilabertran en els seus orígens: estudi i diplomatari (969-1108)», dirigida pel doctor Ramon Martí Castelló, professor del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana, i defensada el 2021, va obtenir la màxima qualificació, excel·lent amb menció cum laude per unanimitat. És un estudi sobre els orígens històrics i culturals de l’antiga i molt important canònica regular empordanesa, fundada per Pere Rigall, i es basa en l’edició crítica de 398 documents, tots ells inèdits i majoritàriament conservats a la Biblioteca de Catalunya i a l’Arxiu Capitular de Girona.

Dins de