Una nova Facultat de Psicologia consolidarà l'aposta de la UAB per l'àmbit de la salut
La UAB ha iniciat la licitació per a la construcció d’un nou edifici, situat al costat de la Facultat de Medicina, amb l’objectiu de tenir la primera fase de les obres acabades per al curs 2026-2027.
la UAB ha respost decididament a les demandes socials de més personal sanitari canalitzades a través de l’administració pública
La UAB ha iniciat la licitació per a la construcció d’un nou edifici, situat al costat de la Facultat de Medicina, que en diferents fases preveu la construcció de quatre mòduls independents, amb accés comú i connexió amb Medicina, amb una superfície de 10.000 m2 de sòl. La primera fase del projecte inclourà la construcció de les dues primeres torres, destinades a la nova Facultat de Psicologia, l’Institut de Neurociències i altres espais de recerca avançada en l’àmbit de les ciències de la salut. Es vol tenir redactat el projecte executiu l’estiu vinent i les obres de la primera fase acabades per al curs 2026-2027.
L’aposta decidida de la UAB per la salut no està determinada només pel fet que compta amb unes de les facultats de medicina i psicologia més grans del país en nombre d’estudiants, sinó també per una xarxa d’hospitals universitaris de referència escampats pel territori com els hospitals de la Vall d’Hebron, de Sant Pau, Germans Trias i Pujol (Can Ruti) o Parc Taulí, i properes aliances amb altres institucions sanitàries, administracions i universitats.
Els darrers anys la UAB ha respost decididament a les demandes socials de més personal sanitari canalitzades a través de l’administració amb les successives ampliacions de places de medicina i d’infermeria, que en aquest cas es materialitzaran els pròxims anys amb nous infermers i infermeres formats a Badalona (Can Ruti) i Sabadell (Parc Taulí, amb la posada en marxa de la rehabilitació total de l’edifici històric de l’Artèxtil prevista per al curs 2027-2028).
Sempre a l’avantguarda, la visió global de la salut que té la UAB no pot deixar d’incloure la veterinària (la Facultat és, segons el rànquing de Shanghai, la cinquena millor del món), tot apostant pel concepte de one health o una sola salut, que fa referència a una nova manera de concebre la salut com un problema interdisciplinari que relaciona la salut de les persones, dels animals i del planeta com un tot inseparable i global.
Tota aquesta docència en salut sempre va de la mà d’una recerca puntera que es fa des de departaments, la CORE de Salut Mental, instituts de recerca dels hospitals adscrits i centres de recerca propis en l’àmbit de la salut, com l’Institut de Biologia Fonamental (IBB), el CBATEG o l’Institut de Neurociències, ara ubicat a la Facultat de Medicina i que tindrà també un espai propi al nou complex.
Una tradició formativa que ve dels orígens de la UAB
A la Facultat de Psicologia estudien més de dos mil alumnes de grau i màster oficial. Ofereix 360 places de nou accés del grau de Psicologia (i 80 del grau de Logopèdia, única formació pública a Catalunya) i és dels més demandats a la preinscripció universitària, sobretot des del 2020, amb més de 3.000 sol·licituds per a aquestes 360 places.
La Facultat es va crear l'any 1989 com a transformació de la Secció de Psicologia de la Facultat de Filosofia i Lletres, però prové d’una tradició formativa en psicologia i logopèdia molt anterior, que comença amb la creació de la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 1968. Els primers anys l'activitat acadèmica es va dur a terme al Monestir de Sant Cugat, després a l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau i, posteriorment, al recentment inaugurat campus de Bellaterra el curs 1973-1974. Ubicada dins de l’edifici B, un dels edificis originaris del campus de Bellaterra, actualment comparteix espais amb les facultats de Filosofia i Lletres, Ciències Polítiques i Sociologia, Economia i Empresa i Dret. Imparteix els graus en Psicologia i Logopèdia i diversos màsters, i ofereix serveis com el Servei de Psicologia i Logopèdia (SPL), que fa activitats tant de recerca i transferència de coneixement com assistencials.
A banda de reunir en una mateixa àrea els centres del campus dedicats a la salut humana, també s’alliberaran uns espais que permetran la millora de la docència i recerca dels centres amb els quals ara encara comparteix edifici.
Per la seva banda, l’Institut de Neurociències (INc-UAB) abandonarà l’espai que ocupa ara a la Facultat de Medicina però no s’allunyarà gaire, ja que tindrà un espai al nou complex, que connectarà directament amb aquesta facultat. Fundat l’any 2003, un grup d’especialistes de diverses disciplines que treballaven en l’estudi del sistema nerviós a diferents centres de la UAB van crear una plataforma conjunta que servis per unir esforços i crear sinergies entre grups de recerca.
L’institut ha estimulat, impulsat i realitzat una recerca bàsica multidisciplinària d'alt nivell, amb la qual ha contribuït al coneixement de les causes i els mecanismes que condueixen a la disfunció del sistema nerviós i la degeneració d’aquest i no ha parat de créixer els darrers 20 anys.