Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Una exposició a la Biblioteca Nacional mostra la censura de llibres a l'Espanya moderna

20 nov. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El grup d’investigació del Seminari d’Estudis sobre el Renaixement de la UAB, dirigit per la professora María José Vega, ha organitzat una exposició titulada “Malos libros: la censura en la España moderna” que es podrà visitar a la Biblioteca Nacional d’Espanya (Madrid). L’acte d’inauguració serà el proper 23 de novembre a la 19h.

captura de pantalla de la portada del llibre

Aquesta exposició ofereix un recorregut en el qual trobem llibres prohibits, perduts, cremats, amagats, expurgats i obres amb fragments de contingut censurat. Des del primer llibre prohibit a París l’any 1544, fins a la seva abolició com a instrument de control. Totes aquestes produccions permeten reflexionar sobre l’impacte de la censura en el patrimoni bibliogràfic de la cultura i la història intel·lectual europea.

L’exposició compta amb un preàmbul titulat “Malos libros”, dues seccions titulades  “En la oficina del censor. Los índices de libros prohibidos y expurgados” i “Libros castigados. El impacto de la censura en la cultura hispánica”, un intermedi sobre “El donoso escrutinio de los libros de Don Quijote” i l’epíleg “Hacia la libertad de imprenta”.

Durant tota la mostra es fa èmfasi en la censura de llibres com una manera de limitar i erradicar les diferents opcions polítiques i religioses de la societat de l’època, i es mostra com un eina de control individual i social que crea una manca de llibertat d’expressió.

Aquest estudi s'ha desenvolupat en el marc del projecte “Censura, expurgació i lectura a la primera era de la impremta. Els índexs de llibres prohibits i el seu impacte al patrimoni textual (PdC2022-133136-I00)” amb l’ajuda financera del Ministeri de Ciència i Innovació i l’acord signat entre la Universitat Autònoma de Barcelona i la Biblioteca Nacional de Espanya.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Treball digne i creixement econòmic
  • Educació de qualitat

Dins de