Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Una campanya oceanogràfica analitza el sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà Atlàntic 

22 maig 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un equip de sis investigadors de l'ICTA-UAB van viatjar a bord del vaixell oceanogràfic Hespérides per participar en una campanya que estudiava la distribució i acumulació de materials pirogènics a l'Oceà Atlàntic.

Tripulació de l'ICTA-UAB a la campanya oceanogràfica de l'Hespérides

Com a conseqüència de la pandèmia per Covid-19, per participar en aquesta campanya internacional, els científics van haver de complir amb estrictes mesures sanitàries. Això inclou el confinament en solitari en un hotel durant una setmana i diverses proves de PCR abans de marxar dissabte dia 23 d’abril des de Salvador de Bahia, Brasil. La campanya finalitzà a Cartagena (Múrcia) el 22 de maig. 

Aquesta campanya s'emmarca en el context del projecte científic MINECO Pyrowind, que té com a fita científica l'estudi de la distribució i acumulació de materials pirogènics a l'Oceà Atlàntic. Aquest carboni pirogènic es forma en els incendis estacionals que es produeixen de forma massiva en les zones tropicals d'Àfrica i Sud-Àmèrica. La formació i distribució dels materials pirogènics està associada als moviments de la ITCZ (Zona de Convergència Intertropical), la cel·la de Hadley i els vents alisis associats. 

Entre els participants de l’ICTA-UAB es trobaven Joan Villanueva, Núria Penalva i Oriol Teruel, del grup IMPACTANT (Dinàmica de sistemes naturals i els impactes antròpics) així com Gerald Langer, Stéphanie Birnstiel i Eloise Littley del grup Marine and Environmental Biogeosciences (MERS), que participaven com a convidats. Els membres d’IMPACTANT van recollir mostres d'aerosol atmosfèric, de la fracció particulada i dissolta de l'aigua, i sediments superficials dipositats als fons oceànics.  

L’objectiu del grup d’investigadors del MERS, de Patricia Ziveri era doble. Per una banda, es volien obtenir mostres d'organismes calcificants dins de la columna d'aigua (Foraminíferes i cocolitòfors), amb l'objectiu científic d'estudiar el cicle del carboni inorgànic (Carbonat i CO2) a l'oceà. Per altra banda es volia mesurar la concentració de microplàstics en zones remotes de l'Oceà Atlàntic. 

transecte

Dins de