Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Un projecte de ciència ciutadana fomenta la sostenibilitat urbana entre estudiants catalans

24 jul. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un total de 266 alumnes de primària i secundària catalans han participat en un innovador projecte d’educació ambiental en què centres educatius, d’investigació i administracions locals han constituït una xarxa de treball conjunta per a la conscienciació sobre la gestió sostenible de recursos a les ciutats. Fruit del projecte s’ha creat un repositori de ciència ciutadana que recull tots els materials emprats perquè les escoles i instituts que desitgin treballar aquests continguts durant el curs puguin fer-ho lliurement.

Projecte CCS-B30 liderat per l'ICTA-UAB

Liderat per l’ICTA-UAB en col·laboració amb el Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB, el projecte «Ciència Ciutadana i Sostenibilitat al territori de la B30» (CCS-B30) ha treballat en la sensibilització de la comunitat educativa sobre els impactes de l’ús de l’aigua i la generació de residus orgànics en entorns urbans.

Per això, s’han integrat principis de ciència ciutadana i metodologies d’aprenentatge basat en reptes dins del currículum escolar per fomentar la participació activa de l’alumnat i del professorat en la recerca de solucions sostenibles. El projecte ha promogut la col·laboració entre l’àmbit científic, l’àmbit educatiu i l’institucional i ha generat sinergies que han enfortit l’impacte del treball realitzat.

Durant dos anys s’han dut a terme dues activitats pilot com a eina educativa i ambiental: una centrada en analitzar els avantatges de la recollida i l’ús de l’aigua de pluja, que va incloure la instal·lació de sistemes de recollida d’aigua de pluja i activitats de conscienciació sobre el consum hídric, i una altra sobre la gestió de residus orgànics, que va introduir el compostatge escolar. En la iniciativa hi han participat els alumnes de tercer i quart de primària de les escoles Turó de Guiera, Bellaterra i Collserola, i alumnes de segon i quart d’ESO dels instituts Gorgs, Pere Calders i Forat del Vent, tots ells de Cerdanyola del Vallès. El projecte ha implicat la comunitat educativa en processos d’observació, experimentació i reflexió entre diferents generacions.

Aquesta iniciativa pionera ha rebut finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats mitjançant la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), la UAB, l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i l'Associació Àmbit B30. Fruit del projecte s’han creat més de 20 materials educatius, entre els quals s’inclouen càpsules científiques en vídeo, unitats didàctiques, propostes d’aprenentatge i eines per a la recollida de dades. Aquests recursos han estat dissenyats conjuntament per docents i investigadors, la qual cosa ha permès adaptar el contingut científic al context pedagògic de cada centre.

«Els resultats obtinguts han estat molt positius perquè l’alumnat ha entès com i per què val la pena compostar residus orgànics i fer servir fonts d'aigua alternatives. A través del procés de codisseny d'activitats pilot hem aconseguit anar una passa més enllà, de la ciència a l'enginyeria ciutadana per a la sostenibilitat», explica Cristina Madrid, responsable del projecte. 

Materials didàctics del projecte AQUÍ

Vídeos resum del projecte AQUÍ

Dins de