Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

S'inicia un projecte per desenvolupar nous antibiòtics de precisió

21 març 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un projecte en el marc dels Plans Complementaris del Ministeri de Ciència i Innovació, coordinat des de la UAB, s’adreçarà a desenvolupar antibiòtics per eliminar les infeccions sense produir efectes secundaris en el pacient i deixant intactes els bacteris beneficiosos.

bacteris
istock/Make_Video_Company

L’aparició de patògens resistents als antibiòtics ha portat a una disminució en l’eficàcia de la teràpia antimicrobiana tradicional. A Espanya s’estima que cada any moren 4.000 persones a causa d’infeccions produïdes per bacteris que en són resistents.

El doctor Marc Torrent, professor del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular de la UAB, coordinarà el projecte de recerca ABPATHFINDER, adreçat a desenvolupar noves teràpies antimicrobianes de precisió que actuïn sobre dianes clau en patògens específics, tot deixant intacta la microbiota del pacient. Es tracta de trobar tractaments alternatius als antibiòtics d’ampli espectre que eliminin selectivament els patògens infecciosos.

L’equip de recerca investigarà la possibilitat de generar compostos que inhibeixin la interacció entre dues proteïnes clau per a la supervivència dels bacteris, un mecanisme d’acció totalment nou que preserva la riquesa de la microbiota de l’hoste i evita la recurrència en les infeccions.
El projecte s’emmarca en els Plans Complementaris que ha llançat per primera vegada el Ministeri de Ciència i Innovació, dins de la convocatòria de Projectes de Biotecnologia Aplicada a la Salut, i compta amb la participació de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron i de l’Hospital Reina Sofía de Còrdova.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar

Dins de