Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Professors departeixen amb la responsable europea de Coursera

20 nov. 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La UAB ofereix cursos oberts massius en línia (MOOC) a través de Coursera, la principal plataforma a nivell mundial d'aquest sector. El 19 de novembre, la responsable de Coursera a Europa va presentar a la UAB les darreres novetats i va departir amb el professorat implicat als cursos.
Trobada amb Emma Webb, responsable de Coursera a Europa

El 19 de novembre passat, la responsable regional de Coursera a Europa, Emma Webb, va visitar la UAB, on va parlar de la plataforma i va intercanviar impressions amb docents de la Universitat que han impartit MOOC o estan interessats en el tema. L'acte va comptar amb la participació de la vicerectora de Qualitat, Docència i Ocupabilitat, Glòria González; el comissionat del rector per a la Societat de la Informació, Xavier Ribes; la vicegerent d'Ordenació Acadèmica, Monse Masoliver; la coordinadora acadèmica del projecte MOOC a la UAB, Elena Valderrama; i el coordinador tècnic del projecte, Juanan Martínez.

La UAB ofereix cursos oberts massius en línia (MOOC) a través de Coursera, la principal plataforma mundial en aquest àmbit. Els cursos impartits per la UAB fins ara han obtingut una gran acceptació. Els MOOC faciliten l'aprofundiment en l'aprenentatge al llarg de la vida i l'internacionalització dels estudis. La UAB ha estat pionera en la implementació de MOOC a Espanya i és l'única universitat espanyola a Coursera.

Webb va oferir algunes dades sobre la plataforma, que compta amb uns 10 milions d'alumnes arreu del món, tot explicant el perfil general dels seus usuaris o els temes que tenen més acceptació. Segons va explicar, la filosofia de Coursera consisteix en concebre l'estudiant com "algú de qualsevol edat i qualsevol formació prèvia que persegueix una passió o explora una curiositat".

Va parlar també extensament sobre la modalitat de MOOC on-demand, que permeten seguir els cursos enn qualsevol moment enlloc de tenir unes dades fixades. Aquesta modalitat, va explicar, s'ha impulsat per facilitar l'accessibilitat als cursos, ja que sovint els usuaris lamentaven que fossin passatgers. Coursera treballa per fomentar la interacció també en aquest tipus de cursos a través de, per exemple, comunitats privades. I va destacar que els MOOC on-demand permeten als estudiants més motivats acabar els cursos amb més rapidesa.

Pel que fa als professors de la UAB, van explicar les seves experiències impartint MOOC, tot subratllant aspectes com ara la relació positiva amb els estudiants o l'alt grau de satisfacció assolit. Van plantejar també temes com ara l'ús d'eines específiques per a determinades disciplines acadèmiques o els avantatges i inconvenients d'oferir cursos en diversos idiomes. 

Dins de