Primers auxilis per als trastorns mentals
Vora trenta persones de la comunitat de la UAB van participar a la sessió formativa per detectar trastorns que poden aparèixer a les aules i als centres de treball i aprendre eines per donar-hi resposta. La jornada s'emmarca en el cicle "Eines per a la Salut mental", impulsat per Compromís Social UAB i CORE Salut Mental.

El PIUNE, des de la seva tasca d'assessorament i suport a estudiants amb necessitats educatives específiques de la UAB, i PAS, PDI i tutors i tutores de la UAB van detectar la necessitat de dotar de coneixement i estratègies sobre l'atenció de la Salut Mental a la universitat. En resposta a les demandes, el projecte "Compromís social UAB" impulsat des de la Fundació Autònoma Solidària, conjuntament amb el PIUNE i la xarxa de recerca estratègica CORE Salut Mental, han organitzat el cicle "Eines per a la Salut mental".
El passat 26 de novembre va celebrar-se la sessió "Primers Auxilis per als trastorns mentals", a la qual van assistir-hi una trentena de persones, i que va ser oferta per Anna Escayola Maranges, Gestora Assistencial de la Corporació Sanitària Parc Taulí.
La sessió va permetre, d'una banda, acostar-se a trastorns mentals que poden aparèixer a les aules i als centres de treball de la universitat i saber detectar de forma precoç possibles manifestacions de problemes mentals. Anna Escayola va parlar de la simptomatologia del TDAH, Síndrome d'asperger, trastorns de la conducta alimentària, depressió, trastorns psicòtics i trastorns de personalitat amb l'objectiu primer de saber-los detectar.
D'altra banda, va oferir eines per donar la resposta adequada al possible trastorn una vegada identificat. Va posar damunt la taula el respecte i l'empatia pel possible patiment de qui experimenta el trastorn, la comprensió davant la por de les persones a dir que tenen un diagnòstic per la possibilitat de ser discriminades i la necessitat de normalitzar la salut mental per facilitar parlar-ne.
Va ser una jornada teòrica i pràctica, participativa i on les persones assistents van compartir dubtes, inquietuds i interrogants. Van aparèixer també propostes de guies per adaptar el currículum, la creació d'un programa integral per normalitzar la situació i l'elaboració d'un Pla de Salut Mental de la UAB. En una línia general, les assistents van apuntar a la necessitat de disposar de més informació i eines per donar la resposta adequada als trastorns mentals.