Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Nou mètode per detectar nanoplàstics a la sang humana

09 març 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Una recerca amb participació de la UAB i liderada per l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol ha emprat per primera vegada la citometria de flux per detectar i quantificar la presència de nanoplàstics a la sang de les persones.

Anàlisi de sang
istock/kukhunthod

Un estudi ha utilitzat per primera vegada la citometria de flux per detectar i quantificar nanoplàstics a la sang perifèrica humana. La recerca ha inclòs persones amb malalties molt diverses per estudiar-ne possibles diferències en l’acumulació. També s’han utilitzat ratolins d’un entorn altament controlat per comparar-ne els nivells de nanoplàstics amb els dels humans.

El treball, que s’ha publicat a la revista MethodsX, ha comptat amb investigadors de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), i vinculats a l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Banc de Sang i Teixits (BST), l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, Thermo Fisher Scientific i Sartorius Stedim North America.

L’acumulació de plàstics al medi ambient és una preocupació creixent arreu del món. Els seus efectes a escala macromètrica es veuen sovint, encara que l’impacte de les partícules de plàstic més petites en la nostra salut encara no s’ha investigat en profunditat. L’exposició a microplàstics i nanoplàstics deriva d’activitats vitals com la ingesta de menjar i aigua i la inhalació. És necessari poder-los identificar i mesurar, així com identificar quins efectes tòxics causen en els organismes vius.

En aquest estudi, els investigadors han utilitzat tècniques de fluorescència i nanocitometria, juntament amb la tinció del colorant roig Nil, per demostrar que es poden detectar nanoplàstics a la sang mitjançant citometria de flux. Es tracta d’una metodologia ràpida, precisa i altament reproduïble, que esdevé una eina valuosa per a futurs estudis sobre l’exposició als plàstics en humans. Els autors han avaluat l’acumulació de nanoplàstics en set ratolins i en una cohort de 196 persones, incloent-hi donants de sang regulars, nadons i pacients amb afeccions hematològiques i no hematològiques.

Els resultats demostren la presència d’aquestes partícules en tots els individus analitzats, tant humans com ratolins. Els nivells als subjectes humans són molt variats en tots els grups; els més alts s’han trobat en pacients amb leucèmia limfocítica aguda i els més baixos, en pacients pediàtrics amb diabetis tipus 1. Quant a les diferències per edat, s’ha trobat una baixada dels 40 als 90 anys, de manera que l’acumulació de nanoplàstics en teixits com ara l’adipós podria ser una possibilitat.

Els investigadors han aprofitat el fet d’estudiar persones que viuen a l’àrea metropolitana de Barcelona, una zona urbana amb problemes de contaminació de l’aire i on l’exposició a partícules plàstiques és gran, per comparar els seus nivells de nanoplàstics amb els de ratolins en condicions altament controlades. L’anàlisi dels ratolins al Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya (CMCiB) mostra nivells significativament més baixos en aquests animals que en humans, cosa que suggereix que la inhalació de plàstics podria tenir un paper molt més important del que es pensava fins ara. Caldrà doncs explorar l’acumulació de plàstics a poblacions rurals i remotes en futurs estudis.

El doctor Jordi Petriz, del laboratori de Citòmica Funcional de l'IGTP i investigador principal de l'estudi, destaca la importància d’aquesta recerca per «comprendre com ens afecta l’exposició a partícules de plàstic i com s’acumulen al llarg del temps». Posa en valor la citometria de flux com una «nova tecnologia per detectar nanoplàstics de manera precisa i al mateix temps senzilla». Per acabar, assenyala que «cal fer més estudis per determinar l’associació entre la contaminació dels nanoplàstics i la salut».

Referència

Roser Salvia, Laura G. Rico, Jolene A. Bradford, Michael D. Ward, Michael W. Olszowy, Cristina Martínez, Álvaro Domingo Madrid-Aris, Joan R. Grífols, Águeda Ancochea, Laia Gomez-Muñoz, Marta Vives-Pi, Eva Martínez-Cáceres, Marco A. Fernández, Marc Sorigue, Jordi Petriz. Fast-screening flow cytometry method for detecting nanoplastics in human peripheral blood. MethodsX. 2023 Feb 15;10:102057. DOI: 10.1016/j.mex.2023.102057

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar
  • Aliança pels objectius

Dins de