Nou llibre sobre ciutats verdes i injustícia social d'Isabelle Anguelovski
“The Green City and Social Injustice” és el nou llibre escrit per la investigadora de l’ICTA-UAB Isabelle Anguelovski amb James Connolly, i publicat per l’editorial Routledge. En aquest nou llibre, que va sortir a la venda el passat 30 de novembre, un grup d’investigadors examinen la trajectòria mediambiental urbana recent de 21 ciutats d’Europa i Amèrica del Nord durant un període de 20 anys. L’objectiu és identificar les circumstàncies en què les intervencions ecològiques poden crear un nou conjunt de desigualtats per als residents socialment vulnerables, alhora que no eliminen altres riscos i impactes ambientals.
Basat en el treball de camp realitzat a 10 països i en l’anàlisi dels principals documents i dades de planificació, política i activisme, el llibre ofereix una visió crítica de la creixent ortodòxia de la planificació verda al Nord Global. Destaca els embolics d’aquest principi amb les polítiques municipals neoliberals, incloses les retallades pressupostàries per a les iniciatives comunitàries, els espais verds a llarg termini i els habitatges per als residents més fràgils; i l’enfocament en la reordenació urbana a gran escala i la inversió immobiliària dalt nivell. També s’analitzen experiències esperançadores de ciutats on l’ecologització urbana ha anat acompanyada durant molt de temps de polítiques d’equitat social o gestionat per grups comunitaris que s’organitzen al voltant d’objectius i estratègies de justícia mediambiental.
El llibre examina com el desplaçament i la gentrificació en el context de l’ecologització no només són físics sinó també socioculturals, creant noves formes d’esborrament social i trauma per als residents vulnerables. La seva amplitud i diversitat permeten als estudiants, acadèmics i investigadors desacreditar la marca i la venda sovint polititzada de les ciutats verdes, i reinserir les qüestions fonamentals d’equitat i justícia en la planificació de les ciutats verdes, una perspectiva molt necessària. Partint d’aquest punt de vista crític, el llibre també mostra com les ciutats que donen prioritat a l’equitat en l’accés a les zones verdes, la seguretat de l’habitatge i les polítiques socials audaces poden aconseguir beneficis tant mediambientals com socials per a tothom .
Isabelle Anguelovski explica que el llibre s’adreça a estudiants, acadèmics, activistes i planificadors. “Esperem que pugui servir de testimoni per desacreditar la marca i el bombo de la ciutat verda, que tan sovint amaga interessos lucratius i perpetua les desigualtats”, diu Anguelovski, que destaca que “si l’equitat i la justícia no són al centre de la planificació verda, aleshores la ciutat verda saludable és només un mite”.
El coeditor James Connolly afirma que “la ciutat verda no consisteix simplement a abordar els problemes ecològics, com de vegades es planteja. També té a veure amb qui es beneficia de la ciutat, quines preferències culturals guanyen i qui té un lloc físic i psicològic a la ciutat”. Les històries que s’expliquen en aquest llibre ajuden a descobrir aquestes qüestions menys visibles.
Aquesta avaluació crítica també pretén mostrar com la priorització de l’equitat a l’accés als espais verds i a l’habitatge segur, juntament amb polítiques socials audaçes, pot aconseguir beneficis ambientals i socials per a tots els ciutadans.
La resta de coautors són els membres BCNUEJ de l’ICTA-UAB Lucía Argüelles, Francesc Baró, Helen V.S. Cole, Melissa Garcia-Lamarca, Jordi Honey-Rosés, Panagiota Kotsila, Austin Matheney, Carmen Pérez del Pulgar, Filka Sekulova, Galia Shorkry, Margarita Triguero-Mas, Aaron Vansintjan, així com els investigadors d’altres centres internacionals Troy D. Abel, Lucia Di Paola, Talia Dommerholt, Mario Fontán Vela, Neil Grant, Sarka Hajtmarova, Derek Hyra, Dan Immergluck, Wendy A. Kellogg, Mick Lennon, Matheus Lira, Dave Moore, Emilia Oscilowicz, Malini Ranganathan i Rebeca Rutt.
Aquest llibre forma part de la sèrie Routledge Equity, Justice and the Sustainable City series (Equitat, justícia i ciutat sostenible), dirigida per Julian Agyeman (Universitat de Tufts, EUA) i Stephen M Zavestoski (Universitat de San Francisco, EE. UU.).
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Pau, justícia i institucions sòlides
- Ciutats i comunitats sostenibles