Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Neix l'ECIU University, un nou model d'universitat internacional

08 nov. 2019
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El 7 de novembre, la UAB va acollir l'acte que va donar el tret de sortida a ECIU University, un nou model d'universitat internacional impulsat per onze universitats europees que vol respondre als desafiaments socials amb formes innovadores de formació i recerca.
Llançament d'ECIU University
Els dies 6, 7 i 8 de novembre, les instal·lacions de la UAB al campus de Bellaterra i a UAB Casa Convalescència (Barcelona) acullen la cimera que dona el tret de sortida al projecte ECIU University, una de les disset iniciatives internacionals que van ser seleccionades per la Comissió Europea a la convocatòria per a European Universities com a part del programa EU Erasmus+ i que rebrà un finançament de cinc milions d'euros. ECIU University és un projecte endegat per l'European Consortium of Innovative Universities (ECIU) que aplega onze universitats europees i que plantejarà un model innovador d'universitat sense fronteres i basat en la implicació d'institucions i empreses. L'objectiu és assolir un nou concepte d'universitat internacional que vagi un pas més enllà dels programes de mobilitat Erasmus i de relacions internacionals i que es basi en noves formes de formació, recerca i transferència més flexibles, internacionalitzades i basades en la resolució de reptes generats al si de la societat.

El 7 de novembre, UAB Casa Convalescència va acollir l'acte institucional que dona el tret de sortida a ECIU University. A la seva intervenció, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, va destacar que aquesta nova universitat internacional representa "una oportunitat per reforçar el compromís de l'educació superior amb el desenvolupament social". Per la seva banda, el president d'ECIU, Victor van der Chijs, va subratllar la contribució d'ECIU University a la integració europea i va afirmar que, amb aquest projecte, "el futur de l'educació comença ara". A l'acte, que va ser presentat pel vicerector de Relacions Internacionals Màrius Martínez, van intervenir també Teresa Sordé, professora del Departament de Sociologia, i Fernando Vilariño, professor del Departament de Ciències de la Computació, i es va fer el lliurament de l'ECIU Team Award for Innovation i Teaching and Learning 2019 a dues iniciatives de la Univesitat de Nottingham i de la Universitat de Trento. D'altra banda, el mateix 7 de novembre, va tenir lloc un acte de llançament de totes les 17 aliances d'European University a Brussel·les. L'acte ha comptat amb la presència de Tibor Navracsics, comissari europeu responsable d'educació superior, així com d'altres ministres europeus responsables d'universitats.

Una cooperació més estreta

L'ECIU ha endegat aquest projecte partint del fet que la universitat necessita adaptar-se per respondre als nous desafiaments que planteja l'evolució de la societat (l'impacte del canvi climàtic, els canvis demogràfics, les innovacions tecnològiques i la transformació de l'economia, la necessitat de desenvolupar ciutats intel·ligents i sostenibles, etc.) i que estan reflectits als objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides. La filosofia de l'ECIU University passa per fer que les institucions d'educació superior cooperin més estretament amb agents públics, privats i socials per tal de donar resposta a aquests nous reptes més eficaçment en els camps de la formació i la innovació tot facilitant, a més, la col·laboració entre persones d'arreu d'Europa.

Durant els propers tres anys, l'ECIU University durà a terme una pla pilot per impulsar formes innovadores i internacionalitzades de formació que connectin amb agilitat diferents àrees de coneixement, així com nous espais de recerca igualment internacionalitzats que obriran les portes a una col·laboració directa entre les universitats i stakeholders -agentes- del teixit social i productiu. D'aquesta manera, per exemple, un estudiant podrà seguir una formació enfocada en donar resposta a un repte plantejat des del si de la societat i desenvolupada a diferents països europeus; de la mateixa manera, investigadors de diferents països i àmbits de coneixement treballaran en col·laboració directa amb institucions, empreses i organitzacions socials en projectes que tindran un impacte més directe en la societat. La idea és passar de la dinàmica de generar coneixement a les universitats i transferir-lo a la societat a un model en què el teixit social i productiu participi més directament en la cogeneració de coneixement i innovacions col·laborant colze amb colze amb el món acadèmic.

Aquesta primera reunió a Barcelona dona el primer pas en la definició del pla pilot d'aquest projecte. Pel que fa a l'àmbit educatiu, es basarà en la mobilitat internacional i la cooperació entre universitats, i es concretarà en programes conjunts i microcredencials (accions formatives breus, molt especialitzades), a més d'un sistema comú de registre de la formació basat en un “passaport” d'aprenentatge que recollirà de manera individualitzada els aprenentatges assolits i les competències desenvolupades. I, pel que fa a la recerca i la transferència, s'impulsaran living labs que seran entorns tant físics com virtuals on els investigadors del món acadèmic comptaran amb la implicació directa d'empreses i institucions en la definició i el seguiment de projectes. A més, es crearan tres innovation hubs situats al nord, al centre i al sud d'Europa. Estaran coordinats, respectivament, per les universitats de Linköping (Suècia), Tecnològica d'Hamburg (Alemanya) i Autònoma de Barcelona (Espanya).

Formen part de l'ECIU University la Universitat de Twente (Països Baixos) com a institució coordinadora i la Universitat de Linköping (Suècia), la Universitat Tecnològica d'Hamburg (Alemanya), la Universitat Autònoma de Barcelona (Espanya), la Universitat d'Aalborg (Dinamarca), la Universitat d'Aveiro (Portugal), la Dublin City University (Irlanda), la Universitat Tecnològica de Kaunas (Lituània), la Universitat d'Stavanger (Noruega), la Universitat  de Trento (Itàlia) i la Universitat Tampere (Finlàndia). A més, l'Institut Nacional de Ciències Aplicades (INSA) de França és membre associat del projecte i l'Institut Tecnològic i d'Estudis Superiors de Monterrey (Mèxic) és soci de la ECIU Foundation. Els stakeholders industrials que hi donen suport són Airbus, Cisco, Engineering Ingegneria Informatica S.p.A., Ericsson AB, Hella Lithuania, Intel, Lietuvos Energija, Lyse Group, NXP, Ponsse, Sandoz Industrial Products S.p.A. Gruppo Novartis, Sick AG, i Suez Environment així com, en el cas de la UAB, els ajuntaments de Barcelona, i Cerdanyola del Vallès. T

Dins de