Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

NaturCap, nova eina digital per al desenvolupament sostenible del cap de Creus

27 maig 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El grup de recerca Sea Peoples Lab del Departament d’Antropologia de la UAB ha posat en marxa una nova eina digital amb l’objectiu de promoure la conservació del medi marí i garantir el desenvolupament sostenible de la regió del cap de Creus. La plataforma pilot forma part del projecte EmpowerUs, finançat per la UE, una iniciativa més àmplia posada en marxa en sis regions costaneres de tota Europa amb la finalitat de capacitar les comunitats costaneres per a un desenvolupament sostenible, integrador i resilient.

Captura de la pàgina web de NaturCap

La iniciativa digital NaturCap, impulsada pel grup de recerca Sea Peoples Lab del Departament d’Antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, és una eina dissenyada per impulsar la promoció de valors ecològics i culturals a les comunitats costaneres. En un format de joc, l’aplicació posa a prova els coneixements ambientals, culturals i socials dels usuaris sobre l’àrea marina protegida del Parc Natural de Cap de Creus. S’hi pot accedir a través de la pàgina web NaturCap.

A través del web també es poden compartir, comentar i associar a emocions les experiències viscudes al cap de Creus. Al web també s’hi poden trobar enllaços per conèixer les iniciatives que s’organitzen per protegir i conservar el cap de Creus per promocionar-ne la participació.
Els objectius principals de NaturCap són oferir entorns digitals atractius i recreatius per difondre valors ecològics que fomentin la cura i preservació de l'entorn del cap de Creus, facilitar eines de participació tant als habitants com als  visitants per a la cura de l'entorn i, finalment, enfortir el teixit social d'actors compromesos amb el territori.

Aquesta iniciativa sorgeix d'un procés participatiu amb diferents actors socials representants del cap de Creus, on es van identificar els reptes i es van proposar mesures, i possibles solucions. La plataforma NaturCap no només ofereix recursos educatius i divulgatius, sinó que també servirà de plataforma d’intercanvi digital per a la comunitat costanera. A més, com a part del projecte, s'està planificant una fira presencial sobre el Parc Natural de Cap de Creus que tindrà lloc a la tardor. En la iniciativa col·laboren més de 12 entitats, associacions i centres de recerca vinculats a l’àrea marina protegida del cap de Creus.

Juntament amb la zona del cap de Creus, el projecte EmpowerUs es desenvolupa en altres cinc laboratoris costaners ubicats a Irlanda, Noruega, Finlàndia, Xipre i Bulgària, on es porten a terme iniciatives similars per abordar els desafiaments específics de cada regió.

Dins de