Vés al contingut principal

"MP Food Watching" guanya la 12 edició del programa de Generació d'Idees sobre microplàstics

16 des. 2021
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

El millor projecte de la 12a edició del Generació d’Idees ha estat ‘MP Food Watching’, una solució per determinar la presència de microplàstics en els aliments a través d’una metodologia basada en tecnologia de visió hiperespectral, desenvolupada per Begonya Marcos, investigadora de l’IRTA, i Oscar Moriones, investigador de l’ICN2.

Guanyadors 12 Generació d'Idees
L'equip guanyador de la 12a edició del PGI, Begonya Marcos (IRTA) i Oscar Moriones (ICN2).

Després de dotze setmanes de formacions i de mentoria, ja hi ha un nou projecte guanyador de la 12a edició del Programa Generació d’Idees (PGI), acció de la UAB i del Parc de Recerca UAB per fomentar l’emprenedoria entre el personal investigador, que s’ha dedicat enguany als microplàstics.

La solució distingida ha estat MP Food Watching, desenvolupada per Begonya Marcos, investigadora de l’IRTA, i Oscar Moriones, investigador de l’ICN2. Els investigadors proposen una solució innovadora per determinar la presència de microplàstics en els aliments, a través d’una metodologia basada en tecnologia de visió hiperespectral. El reconeixement suposa un suport econòmic de 1.000 euros per iniciar una campanya de micromecenatge i d’inversió en difusió a les xarxes socials, així com sis mesos d’incubació a l’edifici Eureka del Parc de Recerca UAB.

Els altres dos projectes finalistes d’aquesta edició han estat:

Qu4tRe, que s’ha dut el premi del públic, que promou substituir els envasos d’un sol us dels mercats municipals per un contenidor reutilitzable, anomenat Omnibox. L’equip de recerca, format per tres investigadores de l’IBB-UAB, Mariana Teles, Nerea Roher i Lourdes Benítez, i dos enginyers de l’empresa Quadpack, Mariola Rodríguez i Roger Oller, ha dissenyat una logística de distribució, recuperació i neteja d’aquests contenidors i ha creat una aplicació perquè els usuaris puguin tenir-ne control i la traçabilitat. El projecte dóna resposta un dels reptes plantejats per una de les entitats i empreses que van presentar reptes a l’inici del programa, l’Ajuntament de Sant Cugat.

EMANS (Easy Micro and Nanoplastic Sampling)creat per Andrea Vidal, investigadora del CREAF, i Michaël Grelaud, investigador de l’ICTA-UAB, un servei integral d’anàlisi de micro i nanoplàstics mitjançant un adhesiu, el Plasticker, que funciona com un dispositiu de mostreig senzill, totalment biodegradable i que permet agilitzar l’estudi de microplàstics per a l’avaluació ambiental dels entorns urbans.

Participants 12 PGI

El grup de participants del Generació d'Idees 2021.

El jurat d’aquesta edició del PGI ha estat format per Ricardo Marcos, catedràtic emèrit de Genètica de la UAB i director del grup Mutagènesi; Verónica Kuchinov, emprenedora, sòcia de l’empresa Simbiosy i experta en eficiència de recursos per a l’economia circular; i Mireia de Mas, directora de projectes a Seastainable Ventures.

El 12è PGI ha comptat amb el suport de: Quadpack, Agbar i l’Ajuntament de Sant Cugat. També amb el suport de Catalunya Emprèn, del Fons Europeu de Desenvolupament Regional i del Banc Santander.

Vídeo del concurs final

Àlbum de fotos

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Consum i producció responsables

Dins de